Landbouwbeurs GFIA in Emiraten in teken van agrologistiek

Tegengaan van voedselverspilling heeft topprioriteit in de Verenigde Arabische Emiraten. Agrologistiek is dan ook het centrale thema van de GFIA landbouwbeurs die in maart 2020 in Abu Dhabi plaats vindt. Nederlandse bedrijven die hiervoor oplossingen bieden, kunnen hierop inspelen.

De Verenigde Arabische Emiraten willen de verliezen in de voedselketen beperken door onder andere intelligente logistieke concepten, goede opleidingen voor de chauffeurs en gebruik van hightech koeltrailers met een groot laadvermogen.

Beurs in teken van agrologistiek

Tijdens de landbouwbeurs GFIA in Abu Dhabi in maart 2020 is het centrale thema dan ook agrologistiek. Dat is interessant voor Nederlandse bedrijven die hun concepten om voedselverspilling tegen te gaan, willen presenteren. Voor meer informatie over de beurs, volg deze link.

Enorme verspilling

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt 80 tot 90% van het voedsel geïmporteerd. Meer dan 3 miljoen ton voedsel met een waarde van meer dan €3,5 miljard wordt vervolgens elk jaar verspild, wat ongeveer een derde is van de totale voedselbehoefte.

Vision 2021

Een van de prioriteiten van de Emiraten, vastgelegd in Vision 2021, is het tegengaan van deze verspilling. De verliezen in de keten worden gezien als een verspilling van hulpbronnen, waaronder water, land, energie, arbeid en kapitaal. Bovendien dragen de gassen die vrijkomen bij de onbenutte productie bij aan de opwarming van de aarde, waardoor de temperatuur stijgt en de klimaatverandering versnelt.

Stappenplan

Circulaire landbouw en logistieke concepten die we in Nederland al langer kennen, kunnen bijdragen aan de nationale strategie van de Emiraten om de voedselzekerheid te waarborgen. Vermindering van de voedselverspilling is stap 1, optimalisering van de keten stap 2 en hergebruik van reststoffen stap 3.

Koelkasten

Verderop in de keten is er al een aardig voorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan. In 2017 is de UAE Food Bank opgericht die het #ZeroFoodWaste-initiatief heeft gelanceerd. De voedselbank wil verspilling terugdringen en de minder bedeelden voeden. Onlangs werden twee koelkasten van de voedselbank geplaatst in Ajman en Ras Al Khaimah. In Dubai en Abu Dhabi stonden die er al eerder.

Landbouwteam Riyadh
Twitter: @NLAgrofoodGCC

riy-lnv@minbuza.nl

November 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Kennisuitwisseling. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.