Uitdaging Ghanese tuinbouw: meer opbrengst met minder input

De huidige productiecapaciteit in Ghana schiet tekort om aan de binnenlandse vraag naar groente en fruit te voldoen. Daardoor is de Ghanese consument sterk afhankelijk van de import van groente en fruit. Die is over het algemeen duurder en ook meer belastend voor het milieu. Terwijl de mogelijkheid om de productie te verhogen er wel degelijk is, althans met de juiste middelen, aandacht en kennis.

Juist om die reden ziet het Nederlandse landbouwadviesbureau Profyta kansen in Ghana. Profyta richt zich op begeleiding en advisering van groentetelers in de subtropische- en tropische klimaatzone van Afrika. Het bedrijf is ondertussen actief in meer landen, met Ghana en Nigeria als belangrijkste werkgebied.

Lees verder onder foto

Ghana products

Meer opbrengst met minder inputs

De onderneming ondersteunt tuinders vanaf het moment van zaaien tot en met de oogst. Het doel is simpel: hogere opbrengsten met minder meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water. De weg ernaartoe wordt bereikt via intensieve begeleiding.

De Profyta-specialist neemt de tuinder bij de hand en traint het personeel. Daarnaast selecteert het bedrijf de juiste zaden, geschikt voor de teelt onder tropische omstandigheden. Ondersteund door een smart farming tool, die continu pH, EC, vocht, temperatuur, instraling, NPK en dauwtemperatuur meet, is dit een prima combinatie.

‘Groot verschil in kennis tussen tuinders’

Verschillend kennisniveau

“Het is vooral maatwerk, want het kennisniveau van de tuinders en de beschikbaarheid van materieel verschilt nogal”, zegt Nico de Wildt van Profyta. “Hypermoderne apparatuur is geen oplossing, ook omdat het Internet te onregelmatig is om veel dataverkeer te ondersteunen. Tuinders zijn meer gebaat bij eenvoudige en begrijpelijke instructies en applicaties.”

Eenvoudig en effectief

Volgens De Wildt heeft zijn bedrijf de spreekwoordelijke boerenslimheid hoog in het vaandel staan: eenvoudige en effectieve werkwijzen die direct aanslaan en letterlijk vruchten afwerpen. “De data-analyse van de sensors - een eenvoudige applicatie die werkt via mobiele telefoon, bluetooth en wifi - laat vervolgens zien of het effectief was. Zo niet, dan sturen we bij.”

Het gebruik van lokaal aanwezige grondstoffen past in de filosofie van Profyta. “Rijstschillen, een restproduct uit de rijstketen, kan, al dan niet verkoold, prima dienen als afdeklaag voor het substraat. Stro heeft nog meer voordelen.”

Open dag

Een van de locaties waar Profyta actief is in Ghana is bij de Ardhi Investment Group. Dit agrarische bedrijf organiseerde begin 2020 een Greenhouse Open Day om haar kassen in Akuse officieel in gebruik te nemen. Het evenement werd georganiseerd om de prestaties en rentabiliteit van de Greenspan Greenhouse-kas te laten zien. De boerderij heeft drie kassen met tomatenplanten en zaailingen.

De Nederlandse ambassade in Ghana prees Ardhi Farms voor het nemen van een gedurfde stap om met deze innovatie in de tuinbouw te investeren. De ambassade spoort bedrijven in de tuinbouwsector aan om te investeren in de keten om zo te voldoen aan de stijgende vraag naar kwaliteitsfruit en -groenten voor de groeiende middenklasse.

Landbouwteam Ghana, Ivoorkust en Nigeria
E-mail: ACC-LNV@minbuza.nl
Twitter: @Agri_WestAfrica

December 2020

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Bedekte voedingstuinbouw. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.