Update Argentinië: covid-19, vluchten en Vicentin

De besmettingscijfers stijgen nog steeds in Groot-Buenos Aires (stad en provincie): ruim 3.000 per dag, en een totaal van rond de 100.000 bevestigde infecties. Van de tests is meer dan 50% positief.

In het grootstedelijk gebied zijn tot (minimaal) 17 juli striktere maatregelen ingesteld. De rest van het land kan al van wat meer vrijheden genieten. Ondanks teruggang naar fase 1 is het drukker in de stad dan toen de lockdown vier maanden geleden werd ingesteld.

KLM heeft – ondanks het vliegverbod tot 1 september – een afspraak gemaakt met de regering om een keer per week op en neer te vliegen. Aangezien er geen bewegingsvrijheid is, zijn deze vluchten niet voor zakelijke of toeristische doeleinden geschikt.

De casus-Vicentin, een van de grootste soja-crushing- en exportbedrijven van het land, houdt de gemoederen nog steeds bezig. President Fernandez kondigde in juni staatsinterventie en onteigening aan van het bedrijf, dat in surseance is. Er wordt voor en tegen geprotesteerd, maar de roep om alternatieven, rechterlijke uitspraken en weerstand zorgden voor een pas op de plaats. De president heeft de wet daartoe uiteindelijk niet naar het parlement verstuurd. Ondertussen vinden er nog steeds her en der protesten zowel voor als tegen onteigening plaats – een teken van de grote politieke kloof in Argentinië.