Nieuwsupdate Argentinië COVID-19 en agro-zaken

Hieronder vindt u een overzicht van 15 mei met actueel nieuws in Argentinië rondom COVID-19 in relatie tot de landbouwsector.

Mercosur

Argentinië heeft zich bedacht over Mercosur, en wil zich tóch niet terugtrekken uit nieuwe onderhandelingen van het blok met derde landen. Mede dankzij een flinke lobby van de landbouwsectoren afgelopen week werd het de regering duidelijk dat niet-deelnemen verregaande negatieve gevolgen in de toekomst zou hebben. De landbouworganisaties boden de regering bovendien technische ondersteuning aan voor onderhandelingen, economische analyses en impact assesments – aangezien de minister van buitenlandse zaken had aangegeven daar te weinig capaciteit voor te hebben. De regering wil de mogelijke gevolgen van akkoorden op voorhand diepgaander analyseren, en lijkt een eigen tempo te willen kiezen. Binnen Mercosur is wel enige flexibiliteit in de toepassing per land mogelijk, maar samen met derde landen zoals Canada en Zuid-Korea zal Mercosur moeten bezien hoe de voorwaarden van Argentinië in de praktijk vorm kunnen krijgen.

Lock-down in hoofdstad en daaromheen

De strenge lockdown in Buenos Aires stad en metropolitaan gebied (15 miljoen mensen, 40 % van de totale bevolking) is tot 24 mei verlengd: 70% van de corona-besmettingen (in totaal “slechts” rond de 7.000; onder de 400 overledenen) komen daar voor. In andere delen van het land besluiten de gouverneurs en burgemeesters over de maatregelen, her en der kan flink versoepeld worden. Enige flexibiliteit is er wel voor de horeca: in de hoofdstad gaan steeds meer gelegenheden open voor afhalen en bezorgen. Het wordt mede daardoor weer drukker op straat. Nog steeds geldt echter: mensen en hun mondkapjes mogen alleen het huis uit voor essentiële zaken.

Steunmaatregelen

Argentinië is een van de landen die economisch het meest getroffen is door de Covid-19-crisis: de al zeer zwakke economie kan nauwelijks een klap opvangen. In het eerste kwartaal van 2020 kromp de Argentijnse economie -11%. De enige manier om aan geld te komen is bijdrukken – van de steunmaatregelen komt het grootste deel van de Staatskas, met verdere inflatie tot 55% op jaarbasis tot gevolg. De regering onderhandelt deze maand verder met de private obligatiehouders over een regeling. 

Basisvoedselproducten

De inflatie in de maand april viel relatief mee, mede dankzij vaste prijzen op basisvoedselproducten die de overheid oplegt, minder verkoop in winkels in het algemeen, en bevriezing van prijzen van het OV voor hen die dat nog gebruiken. Uit supermarktonderzoek bleek dat AGF de afgelopen maand 9,5 % duurder werd, (vooral aardappelen – met aan de andere kant grote verliezen voor de patat-aardappelindustrie). Visproducten stegen 8,7% in prijs, suiker 16,9 % (ondanks dat die aan een vaste maximumprijs is gebonden), en een goede kwaliteit biefstuk 31% (bron: Tomadato).

Tarwe-opbrengsten

De vooruitzichten voor de tarwe-opbrengsten (nu op 80% van de oogst) en export zijn goed, en in de zaaiplanning voor komend seizoen groeit het areaal weer. De prijs staat minder onder invloed van externe invloeden dan die van soja en mais. De keten heeft een waarde van 1Nu de soja-prijzen door verschillende factoren laag staan en de vraag naar tarwe goed is, groeit de interesse bij producenten. Gezien ontwikkelingen in andere landen die hun tarwe (mogelijk) binnen hun grenzen willen houden, is dit goed nieuws voor Argentinië.

Waterstand

De rivier Paraná staat op een van de laagste niveaus in de laatste 50 jaar. Dit is de belangrijkste waterweg van het land, de levensader van het grootste sojaverwerkend complex ter wereld. De waterstand is een zeer complicerende factor voor de internationale handel: de schepen kunnen minder vracht laden, of moeten afreizen via een alternatieve route naar de haven van Bahía Blanca – met grotere afstanden en meer kosten tot gevolg. De waterstand wordt voornamelijk bepaald door de regen in Mato Grosso in Brazilië, en de stuwmeren stroomopwaarts aldaar. De verwachting is dat de lage stand tot eind van dit jaar kan duren. Argentinië onderhandelt met Brazilië over extra water.

Mercado Libre

Mercado Libre, dé “Marktplaats” van Latijns-Amerika en een van de belangrijkste Argentijnse internationale online bedrijven, stort zich op het supermarkt-segment. Dat heeft net als in andere landen een grote groei in e-commerce laten zien. Het bedrijf voert deze activiteiten, die gepland stonden voor de 2e helft van 2020, vanwege de corona-crisis versneld in.