Steeds meer varkensvlees naar China

De export van varkensvlees vanuit de Europese Unie naar China is dit jaar enorm gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Varkensvlees
©Adobe Stock

Belangrijkste oorzaak van de fors toegenomen vraag is de Afrikaanse varkenspest die China niet onder controle krijgt.

In de eerste drie kwartalen van 2019 heeft China al meer varkensvlees uit de Europese lidstaten afgenomen dan in heel 2018. Vergeleken met dezelfde periode in 2018 is sprake van een toename van het exportvolume met 55%.

Van januari tot en met september ging zo’n 1,55 miljoen ton varkensvlees vanuit de EU naar China. Dat is 46% van al het varkensvlees dat de EU verliet. In 2018 was dat 35%.

Stijging prijs varkensvlees

De grote vraag uit China heeft ervoor gezorgd dat de prijzen voor de Europese varkenshouders fors zijn gestegen, ook in Nederland. Die prijsstijging geldt niet voor alle lidstaten. Zo mag België geen varkensvlees naar China exporteren omdat onder wilde zwijnen in het oosten van het land Afrikaanse varkenspest heeft geheerst. De Chinese grens zit daarom op slot voor de Belgische varkensslachterijen.

Na China wordt het meeste varkensvlees naar Japan uitgevoerd. Deze export is met 6,8% gestegen naar 365.000 ton. Ook Australië en Vietnam nemen meer vlees af. Naar Zuid-Korea, Hong Kong en Verenigde Staten gaat juist minder varkensvlees.