Braziliaanse Agro Export in 2020 weer boven de US$ 100 miljard

En Nederland blijft een belangrijke handels partner.

Landbouw in Brazilië sluit  het jaar ruim in de plus af. De totale exportwaarde van landbouwproducten in 2020 was met ruim 80 miljard euro zo’n 4% hoger dan in 2019. Vooral soja (+ 8%), kip- rund- en varkensvlees (+4%), suiker en alcohol (+55%) deden het goed. Samen waren deze producten goed voor ruim 60% van de landbouwexportwaarde.

De lijst van exportbestemmingen van landbouwproducten wordt nog altijd aangevoerd door China (35%) gevolgd door de EU (16.4%), Argentinië en de VS. Binnen de EU is Nederland  nog altijd de grootste afnemer van Braziliaanse landbouwproducten. De import waarde was ruim 3 miljard euro en dat vertegenwoordigt 25% van de totale EU import uit Brazilië.

Nederlands export van landbouwproducten náár Brazilië is in 2020 nagenoeg gelijk gebleven en blijft met een waarde van ongeveer 0.2 miljard euro nog ver achter bij de import.

Kijkend naar totale Braziliaanse landbouwproductievolume was 2020 een uitzonderlijk goed jaar voor vrijwel alle producten met record opbrengsten en verbetering van de productiviteit over de hele  linie. Voor soja is het opmerkelijk dat ondanks de (veel) hogere opbrengsten, en door de toegenomen export er tekorten ontstonden op de lokale markt waardoor grote hoeveelheden soja geïmporteerd moesten worden; voornamelijk uit Paraguay.

Porto Paranagua
Beeld: Agência de Notícias do Paraná

Factoren die hebben bijgedragen aan de goede landbouwresultaten zijn:

  • waarde vermindering van de Braziliaanse real wat de Braziliaanse (landbouw)producten competitiever maakte op de internationale markt
  • veerkracht van de logistieke keten (tijdige corona aanpassingen) met tijdige aanvoer van landbouw-inputs en afvoer van productie
  • stijging van de vraag naar landbouwproducten in China
  • effecten van African Swine Fever (waardoor de export van varkensvlees met 36% steeg naar 1 miljoen ton)
  • algemene stijging van de vraag naar voedsel in opkomende- en ontwikkelingslanden

Er heerst voorzichtige optimisme (ondanks onzekerheden rond de Covid-19-pandemie) dat de stijgende trend (in productie en export) in 2021 zal doorzetten. In dit licht is het wel van belang te weten dat, afhankelijk van het product, 80 tot soms 100% van de Braziliaanse landbouwproductie bestemd is voor de lokale/nationale markt. Afzet is daarom mede afhankelijk van lokale koopkracht en dus ook van financiële steunpakketten die er in 2020 nog wel waren; en in 2021 waarschijnlijk niet of minder.

 zie ook gerelateerde artikelen: