Succesvolle beursdeelname Nederlandse bedrijven in de varkenssector in Argentinië

Na twee zware COVID-jaren mochten we eindelijk weer een Nederlandse delegatie in Argentinië ontvangen. De bedrijven, verenigd in de door RVO ondersteunde PIB GITAH Porcino, namen deel aan de toonaangevende beurs Avícola y Porcino, die behalve op varkens ook op pluimvee gericht is. 

Varkensbeurs
Beeld: ©BUE-LNV

In de afgelopen 20 jaar is de varkenssector in Argentinië sterk gegroeid. Argentinië is van importeur van varkensvlees naar exporteur gegaan. Tegelijkertijd is de binnenlandse markt ontwikkeld waardoor ook de binnenlandse vraag is toegenomen. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector. Onder leiding van lokale liaison Pepijn Verhey, die met interessante bezoeken en het organiseren van deze beursdeelname zijn netwerk in Argentinië openstelt voor de Nederlandse bedrijven, krijgen de deelnemers in korte tijd goed inzicht in de uitdagingen van de sector. Producenten kunnen de vraag nauwelijks bijbenen en zoeken naar manieren om efficiënt en met aandacht voor dierenwelzijn te produceren, zo horen zij.

Janneke Jansssens van Roodbont Publishers is enthousiast:

‘Het bezoek aan de beurs Avícola y Porcino heeft ons als cluster laten ervaren hoe groot de kansen zijn voor de varkenssector in Argentinië. Zowel varkenshouders als toeleverende industrie hebben een enorme drive om duurzaam door te ontwikkelen. Ze zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden om te optimaliseren en staan open voor allerlei vormen van samenwerking. Dit heeft ons als Nederlandse partners in het PIB Programma GITAH Porcino enorm geïnspireerd om een duurzame samenwerking met de Argentijnse varkenssector op te zetten. De eerste contacten zijn hiervoor al tijdens de beurs gelegd! We kijken uit naar het vervolg om kennis te delen en gezamenlijk te bouwen aan optimalisatie en verduurzaming van de varkenssector in Argentinië.’

Uiteraard blijft het niet bij deze ene beursdeelname. Binnenkort begint een trainingsprogramma voor Argentijnse managers onder leiding van WUR en ook is er een technisch trainingsprogramma voor experts ontwikkeld door Roodbont Publishers. Hiervoor wordt behalve met Argentijnse bedrijven samengewerkt met de Universiteit van Buenos Aires. Tot slot hebben de deelnemende bedrijven een webinarserie ontwikkeld, die de laatste ontwikkelingen belicht in voor de sector belangrijke onderwerpen zoals optimalisatie van de keten en de effecten van optimalisatie van bedrijfshygiëne.

Beeld: ©BUE-LNV

Vanuit het Bureau van de Landbouwraad dragen we bij door deze Nederlandse integrale benadering en de 11 deelnemende bedrijven consequent onder de aandacht te brengen bij onze contacten bij ministeries en producentenorganisaties. We geloven in het positioneren van Nederland als betrouwbare en strategische partner voor de duurzame varkenssector. Vooral de horizontale, integrale benadering, waar ook aandacht is voor technische kennisuitwisseling, slaat hier aan.

Meer weten over GITAH Porcino?

Neem contact op met Pepijn Verhey, p.verhey@agrivalue.biz

Meer weten over Partners for International Business (PIB)?

Kijk op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/partners-international-business-pib.

 

Het LAN-team Cono Sur werkt voor dit project samen met lokale en Nederlandse partners aan duurzame technische kennisuitwisseling in de varkenssector en verschillende onderwerpen die genoemd worden in dit artikel. Wil je daar mee over weten?  Neem dan contact met ons op via BUE-LNV@minbuza.nl