NL neemt actief deel aan agro-G20 in Argentinië

NL neemt actief deel aan de G20, waar Argentinië nu voorzitter van is. Ook op het gebied van landbouw zijn er verschillende bijeenkomsten. Deze week waren Krijn Poppe van Wageningen Economic Research, onder meer lid van de Raad voor de Leefomgeving, en onze landbouwraad Léontine Crisson in Jujuy. Daar organiseerde het Argentijnse voorzitterschap de 7e G20 MACS, Meeting of Agricultural Chief Scientists, bijeenkomst om ontwikkelingen uit te wisselen rond de G-20 prioriteit duurzame bodems voor een duurzame voedseltoekomst.

De gehele groep van meer dan 60 delegatieleden ging in plenaire en kleine werkgroepjes in op vragen over deelthema’s en de rol van MACS daarin. De groep stelde een communiqué op, dat als inbreng dient voor de G-20 ministeriele van minister van landbouw, 27-28 juli 2018 in Buenos Aires.

De vergadering werd geopend door Santiago del Solar, chef-staf van het ministerie van de agrarische industie en tevens voorzitter van de vergadering. Hij benoemde in zijn speech dat we heel voorzichtig moeten zijn om ons milieu te begrijpen. Waarbij wij betere oplossingen op basis van het klimaat en onze veranderende omgeving aan zouden moeten raden. "Het gezamenlijk werk tussen de verschillende takken van de wetenschap heeft een enorme impact en synergie. Soms betekent een nieuwe technologie een nieuwe industrie met veel banen, " voegde Santiago del Solar er verder aan toe.

Belangrijke onderwerpen van gesprek waren duurzaam bodemgebruik, waaronder een goed ontvangen presentatie van Krijn Poppe over circulaire aspecten van een voedselsysteem-aanpak in de bio-economy, genome editing, en klimaatverandering en verschillende aanpakken daarvan: zoals de inzet van genetische bronnen, en agro-living labs. Zie onderaan deze pagina de link naar de presentatie gedeeld via Twitter. Verder werd er gesproken over de eerder genoemde effecten van klimaatverandering op de bodem en de daarbij nieuw ontstane, maar ook het opnieuw verschijnen, van ziekten.

Japan kondigde de volgende MACS aan voor eind april 2019. En marge van de vergadering sprak de Nederlandse delegatie met verschillende andere landen, en bracht aan Japan bereidheid tot bijdrage aan de volgende G-20 over. Saoedi-Arabië gaf uit eigen beweging aan dat zij Nederland graag willen betrekken bij hun G20-voorzitterschap in 2020.   

Voorafgaand aan de vergadering bracht de MACS een uitgebreid werkbezoek aan de regio, waaronder aan het Argentijnse nationale landbouw-technologisch onderzoeksinstituut (INTA), met interactieve presentaties gericht op water en duurzaam gebruik van regionale agro-biodiversiteit.

MACS G20 - INTA Jujuy