Studietour voor praktijktraining Algerijnse melkveehouders

Met de komst van de Algerijnse trainers deze week, is de uitvoering van het project ‘Centrum voor Kennis- en Technologieoverdracht (CKT) Duurzame Melkveehouderij Algerije’ nu werkelijk begonnen. Dit project is ontstaan uit een langdurige relatie van het Nederlandse ministerie van landbouw met het Algerijnse ministerie van landbouw.

Behoefte aan praktijkonderwijs

Algerije is een van de grootste importeurs van melkpoeder in de wereld en heeft sinds enige jaren de ontwikkeling van de eigen melkveehouderij tot prioriteit gemaakt. Dit heeft echter nog niet geleid tot een substantiële lokale productie. Vanuit private investeerders lijkt er een toenemende belangstelling voor de melkveehouderij te ontstaan, met plannen voor investeringen in boerderijen met tot soms meer dan 1.000 koeien. In het kader van deze ontwikkelingen is er een sterke behoefte ontstaan aan praktijkonderwijs en voorlichting voor de melkveehouders. De Algerijnse overheid heeft gezorgd voor een training- en demonstratie farm in de regio Guelma. Giplait, een van de grootste melk-verwerkende bedrijven in Algerije is eigenaar van deze farm. Nederland, via Bles Consultancy, levert de expertise voor de opleiding van voorlichters en een team van trainers die in de toekomst alle praktijkopleidingen in deze regio gaan verzorgen. Deze trainers zijn verbonden aan een aantal gerenommeerde agrarische instituten op het gebied van fokkerij, voorlichting, onderwijs en veterinaire zorg. 

Studietour in Nederland

Het programma voor de trainers is vooral gericht op een kennismaking met de moderne melkveehouderij in Nederland en ons praktijkgerichte onderwijssysteem. Het programma bevat bezoeken aan de Dairy Campus in Leeuwarden, Aeres Hogeschool in Dronten, praktijklessen op bestaande melkveebedrijven en een introductie over de ontwikkelingen op het gebied van farm management en ‘e-learning’. Samen met de trainers zullen lesprogramma’s worden ontwikkeld die aansluiten bij de behoefte van de Algerijnse melkveehouders.

Voor meer informatie over het project of met vragen over de melkveehouderij in Algerije, kunt u contact opnemen met ALG-LNV@minbuza.nl.

Praktijkonderwijs: een effectieve manier van leren