De nieuwe Braziliaanse milieuvergunningswet: Voors en tegens

Eind mei 2025 nam de Braziliaanse senaat een veelbesproken wetsvoorstel aan dat het milieuvergunningssysteem aanzienlijk kan hervormen. De senaat heeft de wetgeving die vanuit het Braziliaanse tweede kamer (‘Câmara dos Deputados’) kwam goedgekeurd, maar ook aangepast en dat moet nu nog weer worden goedgekeurd door de volksvertegenwoordigers. Pas daarna gaat het naar de president en die kan dan evt. een integrale of gedeeltelijke veto’s uitspreken over de wetgeving. Het wetsvoorstel komt waarschijnlijk rond 18/19 juni weer voor te liggen in de ‘Câmara’.

Beeld: ©Emiel Mulder / Het Braziliaanse Ministerie van Milieu en Klimaatverandering (MMA) in Brasília - DF

Wat verandert er?

De wet, officieel de Braziliaanse Algemene Milieuvergunningswet (PL 2.159/2021), heeft als doel om de milieuvergunningsprocedure te stroomlijnen en te standaardiseren. Het wetsvoorstel introduceert een aantal belangrijke instrumenten om dit te bereiken:

  1. Risicoclassificatie: Activiteiten worden ingedeeld in vier risiconiveaus. Lage impact (niveau 1) tot hoge impact (niveau 4). Deze classificatie bepaalt de mate van milieubeoordeling die vereist is.
  2. Zelfverklaring voor laag risico: Voor activiteiten met een laag milieurisico is een vergunning via zelfverklaring mogelijk, waardoor goedkeuring sneller kan verlopen.
  3. Vereenvoudiging en digitalisering: De procedures worden gedigitaliseerd en gestroomlijnd om bureaucratische belemmeringen te verminderen.
  4. Standaardisatie: De wet streeft naar uniforme regels voor milieuvergunningen op federaal, deelstaat- en gemeentelijk niveau, om conflicten en tegenstrijdigheden tussen overheden te voorkomen.
  5. Verantwoordelijkheid bij bedrijven: Ongeacht de vergunningsprocedure blijft de eindverantwoordelijkheid voor milieuschade altijd bij de vergunninghouder.

Het nieuwe wetsvoorstel vervangt het voorheen complexe, gelaagde systeem dat vaak werd bekritiseerd vanwege bureaucratie, lange vertragingen (geen bestaande reactietermijnen bijv.) en rechtsonzekerheid.

Mening van voorstanders

Volgens de officiële toelichting van de Senaat (21 mei 2025) beoogt de wet ook een duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden tussen federale, deelstaat- en gemeentelijke overheden. De hoop is dat dit juridische zekerheid creëert en de snelheid van vergunningverlening verhoogt, vooral bij infrastructuur- en energieprojecten. Voorstanders in het parlement benadrukken dat dit wetsvoorstel gebaseerd is op jarenlang overleg met de sector, overheden en het maatschappelijk middenveld — hoewel dat laatste dat betwist.

De agro-industrie, industriële groepen en infrastructuurlobby’s juichen de hervorming toe. Zij stellen dat het oude systeem investeringen en innovatie belemmerde en knelpunten creëerde voor duurzame groei. Volgens deze groeperingen stimuleert het de werkgelegenheid – vooral in regio’s waar projecten jarenlang hebben stilgelegen. Hoewel specifieke cijfers schaars zijn, zijn er ook gevallen geweest waarin projecten zonder de juiste vergunningverlening van start gingen vanwege langdurige vertragingen.

Beeld: ©Alf de Wit

Zorgen van critici

Aan de andere kant hebben het maatschappelijk middenveld, Minister van Milieu - Marina Silva, politici, milieuorganisaties, inheemse groepen en sommige academische instellingen zich fel verzet tegen de nieuwe wetgeving. Zij stellen dat de wet het toezicht op negatieve milieu-impact verzwakt, wat mogelijk leidt tot meer ontbossing, verlies aan biodiversiteit en conflicten over landgebruik.

De milieucoalitie ‘Coalizão Brasil Clima, Florestas e Agricultura’ - een netwerk van Braziliaanse bedrijven, maatschappelijk middenveld, industrie en kennisinstellingen - wijst erop dat de huidige tekst van het wetsvoorstel onvoldoende waarborgen bevat om milieuschade te voorkomen, en dat monitoring en inspectie niet zijn versterkt. De coalitie onderstreept dat het wetsvoorstel wél verbeterd zou kunnen worden met heldere minimumnormen en een expliciete koppeling aan de klimaat- en biodiversiteitsdoelen van Brazilië.

Ook Minister Marina Silva uitte in de media ernstige zorgen dat de goedkeuring van de wet de internationale geloofwaardigheid van Brazilië kan aantasten. Volgens haar kan de wet negatieve gevolgen hebben voor de ratificatie van het EU-Mercosur-verdrag, omdat dit soort regelgeving rechtstreeks raakt aan toezeggingen over duurzaamheid, naleving van internationale milieuverplichtingen en de bescherming van bossen.

Technische experts zijn verdeeld over de noodzaak van een nieuw wetsvoorstel. Voor grotere effectiviteit van de al bestaande wet, is een nieuwe wet niet per se nodig volgens sommigen. Meer personeel bij de federale milieu toezichthouder IBAMA  (met thans een groot personeeltekort ) zou bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan grotere effectiviteit. Anderen zijn van mening dat een gemoderniseerd vergunningverleningskader inderdaad nodig was om verouderde procedures te vervangen. Anderen waarschuwen dat de wet te veel verantwoordelijkheid afschuift naar projectontwikkelaars zonder de monitoringmechanismen of handhavingscapaciteit te versterken noch duidelijke vooraf gestelde normen op nationaal niveau te bewerkstelligen. Dit laatste zou eveneens een ‘milieulicentie-oorlog’ tussen de deelstaten kunnen veroorzaken, omdat deelstaten voor een deel verantwoordelijk zullen worden voor de toekenning van de vergunningen.

De centrale vraag is of de nieuwe wetgeving – als die doorkomt in het Congres – daadwerkelijk zal bijdragen aan minder bureaucratie én potentieel negatieve impact op het milieu effectief weet te voorkomen. Critici wijzen erop dat de nieuwe wetgeving niet in lijn is met internationale akkoorden, zoals het Parijsakkoord (naast de bovengenoemde EU-Mercosur vrijhandelsverdrag). Daarnaast zal het volgens hen eveneens bijna onmogelijk worden voor Brazilië om aan de eigen NDC te kunnen voldoen.

Daarentegen komt in de huidige situatie - ondanks strenge vergunningseisen - illegale ontbossing en milieudegradatie wijdverbreid voor als gevolg van gebrekkig toezicht en corruptie. Voorstanders stellen dat een gestroomlijnd, transparant en voorspelbaarder proces beter zou kunnen zijn voor zowel het bedrijfsleven als het milieu, mits gecombineerd met een sterke monitoring na vergunningverlening.

Verwachtingen

Het Braziliaanse lagerhuis zal zich alleen nog over deze wijzigingen van de Senaat mogen buigen en voor- of tegenstemmen en vervolgens zal de wet ter goedkeuring aan president Lula worden voorgelegd. Indien goedgekeurd, zal de wet een gedetailleerde implementatie op federaal en deelstaatniveau vereisen.

Voor de bestaande keten als geheel en de Nederlandse bedrijven die in Brazilië (willen) investeren, is dit een cruciaal moment om nauwlettend in de gaten te houden. De hervorming kan weliswaar de weg vrijmaken voor duurzame ondernemingen, maar vereist ook zorgvuldige aandacht voor lokale milieurisico’s, politieke druk/tegenstrijdige belangen en verwachtingen van belanghebbenden.