Groeiend aantal India-Nederland Centers of Excellence

Nadat het Indiase en het Nederlandse ministerie van landbouw in 2012 hadden afgesproken kennis en technologie uit te wisselen, verzocht het Indiase ministerie om samen te werken bij het opzetten van Centers of Excellence (CoE). Deze CoE worden deels betaald door het Indiase Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare vanuit de Missie voor de Integrale Ontwikkeling van de Tuinbouw (in het Engels afgekort als MIDH). Het resterende budget wordt door de Staat waar de CoE wordt opgezet betaald. Nederland levert de kennis nodig voor het ontwerpen van de centra en voor trainingen, waarvoor experts van PUM worden ingezet.

Waarom CoE?

Doel van de CoE is om Indiase boeren bekend te maken met en te trainen in het gebruik van nieuwe technologie en technieken in de tuinbouw. Hiermee wil de Indiase overheid bereiken dat opbrengsten op een duurzame manier toenemen, inkomens van boeren stijgen, en verliezen in de landbouw worden terug gedrongen. Daartoe worden in verschillende staten van India centra opgezet waar de boeren demo’s krijgen en getraind kunnen worden. De CoE richten zich op specifieke gewassen, zoals uien, aardappelen, groenten (kastuinbouw), fruit maar ook bloemen. De centra worden ontworpen door Nederlandse deskundigen en waar mogelijk wordt Nederlandse technologie geïnstalleerd en uitgangsmaterialen gebruikt, afhankelijk van de mogelijkheden onder de aanbestedingsprocedures van de Indiase overheid. Bovendien worden trainers en medewerkers van de CoE door Nederlandse trainers begeleid.

Nederland is een van de zeer weinige landen aan wie de Indiase overheid heeft gevraagd dergelijke centra op te zetten. Dit is ingegeven door de zeer goede naam van de Nederland land- en tuinbouw, als zijnde efficiënt, innovatief en duurzaam. Voor de Nederlandse agrarische sector is deze samenwerking een kans om zich verder te profileren richting Indiase agrarische ondernemers.

Van enkele CoE naar Meer

Na een aanvankelijk moeizame start is de ontwikkeling van centra in de afgelopen vier jaar versneld, waardoor het aantal van drie operationele centra in 2020 inmiddels is gegroeid naar zeven met nog eens ruim tien centra in verschillende stadia van ontwikkeling. Om dit mogelijk te maken zijn de afgelopen jaren een aantal wijzigingen overeengekomen, zoals de mogelijkheid om naast publieke CoE nu ook private centra te ontwikkelen. Deze laatste kunnen geen subsidie krijgen voor de bouw, maar worden wel erkend als trainings- en demonstratie centra voor boeren. Om een beeld te geven van de Center of Excellence is een korte brochure ontwikkeld, die u bij dit artikel aantreft.