Ex-voetbalprof Ono ontvangt nieuwe lelie

Op 20 juni jl. ontving de Japanse voormalige stervoetballer Shinji Ono de eerste bloemen van een naar hem vernoemde nieuwe leliesoort uit handen van de Nederlandse Ambassadeur in Japan, Gilles Beschoor Plug. De “Shinji Ono” lelie is een eerbetoon aan de topvoetballer voor zijn uitmuntende prestaties, zowel in Japan als in Nederland. 

Shinji Ono Speech
Photo: Mr. Takeyoshi Maruyama

De heldere en levendige rode kleur van de cultivar sluit aan bij de centrale rol die de kleur rood in de schitterende loopbaan van Ono heeft gespeeld: rood is namelijk de kleur van de drie belangrijke teams waar Ono heeft gespeeld, Urawa Reds, Feyenoord Rotterdam en Hokkaido Consadole Sapporo.

Lily Shinji Ono

In zijn toespraak benadrukte ambassadeur Beschoor Plug dat de kleur rood ook staat voor het charisma, de kracht en de energie die Ono in zijn wedstrijden bracht. Hij wenste de voormalige atleet, die in december 2023 op 44-jarige leeftijd zijn 26-jarige carrière als topvoetballer heeft beëindigd, een nieuwe rol toe als ambassadeur voor de banden tussen Nederland en Japan, banden die volgend jaar 425 jaar bestaan.

Ono: “Ik hoop dat mensen over de hele wereld van deze Shinji Ono bloem zullen gaan houden. Ik zal blijven genieten van het voetballen en mijn best zal doen om de vreugde van het voetbalspel aan zoveel mogelijk mensen over te brengen.”

Na de overhandiging van een bos “Shinji Ono” lelies, plantten Ono en de ambassadeur samen een aantal bloembollen in de tuin van de residentie tijdens een ceremonie die werd gadegeslagen door ca. 35 aanwezigen.

De verkoop van "Shinji Ono" lelies start volgend jaar in Japan en wereldwijd.

Shinji Ono Lily bulb planting ceremony
Photo: Mr. Takeyoshi Maruyama
Shinji Ono Lily Group Photo
Photo: Mr. Takeyoshi Maruyama

Promotie Nederlandse lelies in Japan

De feestelijkheden op de ambassade waren georganiseerd in samenwerking met Lily Promotion Japan (LPJ),  een sectororganisatie die de hele keten, van Nederlandse exporteurs tot Japanse importeurs, van kwekers tot veilinghuizen omvat en in januari 2012 is opgericht voor de promotie van leliesnijbloemen en leliebollen in Japan.

De Japanse bloemensector, vooral de leliesector, heeft zwaar te lijden gehad van de nasleep van de coronapandemie. Om de sector een lichtpuntje te bieden en aan te moedigen, presenteerde LPJ in 2020 de oranjekleurige “Kodaira” lelie, vernoemd naar de gouden medaille schaatsster Nao Kodaira die actief was in Japan en Nederland. Ook deze lelie werd met feestelijk ceremonieel op de Nederlandse ambassade gelanceerd. Na de initiële presentatie heeft het ongeveer twee jaar geduurd voordat de in Nederland gekweekte Kodaira-bollen in Japan konden worden geïntroduceerd en verkocht als snijbloemen. In oktober 2022, toen de coronapandemie onder controle was, koos LPJ opnieuw voor een Japanse sportheld met banden met Nederland als naamgever voor een nieuwe lelievariëteit, ditmaal Shinji Ono.

80% van de leliesnijbloemen die te koop zijn in Japan zijn afkomstig van Nederlandse bloembollen. Hoewel de import van Nederlandse bloembollen in Japan aanzienlijk is gedaald na een piek in 1996, is Japan nog altijd de zesde grootste importeur van bollen uit Nederland. Voor een stabiele en continue lelieteelt in Japan is het van belang dat de Nederlandse leliesector aantrekkelijke lelies en thema’s levert.

  • Shinji Ono Certificate

    Ono en de ambassadeur tonen het certificaat van de registratie van de “Shinji Ono” cultivar (foto: Takeyoshi Maruyama)

  • De ambassadeur ontvangt een door Ono gesigneerde UEFA (Europese Cup) voetbal (foto: Takeyoshi Maruyama)

  • Louise Wesseling, de vrouw van de Ambassadeur, ontvangt een boeket met “Shinji Ono” lelies (foto: Takeyoshi Maruyama)

  • Landbouwraad Denise Lutz als ceremoniemeester (foto: Takeyoshi Maruyama)

Geschiedenis van lelies in Japan en Nederland

De meeste lelies die momenteel in omloop zijn, zijn veredeld voor gebruik in de tuinbouw. Japan heeft echter een groot aantal inheemse soorten lelies die zeer kleurrijk zijn. Lelies verspreid over Japan in verschillende klimaten waren een schat voor buitenlandse soortenjagers in de 19e eeuw.

Zo bracht in 1828 Von Siebold leliebollen mee terug, die vervolgens door de Japanse regering werden gebruikt voor de inheemse productie van lelies voor de Japanse markt. Na de opening van Japan rond de Meiji restoratie in 1868 tot aan de Tweede Wereldoorlog was de lelie samen met zijdegaren een belangrijk Japans exportproduct, met een vooroorlogse piek van 40 miljoen bollen per jaar.

De Japanse export van leliebollen bereikte rond 1935 zijn hoogtepunt en begon vervolgens af te nemen door kelderende prijzen en virusproblemen, totdat de export vanwege de oorlog helemaal stopte. Japanse lelies werden naar Nederland gebracht, waar ze werden veredeld en vermeerderd door Nederlandse veredelingsbedrijven, en in de jaren ‘60 werden Oriëntaalse lelies gecreëerd op basis van Japanse berglelies, Kanoko lelies en (inmiddels uitgestorven) Tamoto lelies, zoals 'Casablanca'. In Nederland werd verder veredeld voor meer weelde, kleurvariatie en kweekgemak.

Na de liberalisering van de import van leliebollen in 1990 (vrijstelling van quarantaine) ontstond er een grote verscheidenheid aan goedkope lelies in Japan, die, mede door de bubble-economie van de jaren ’80, erg populair werden.

Residence
Photo: Mr. Takeyoshi Maruyama