Frankrijk: florerend ecosysteem van agro-startups

Van 22 tot 25 mei vond in Parijs Viva Technology (VivaTech) plaats, inmiddels één van de belangrijkste startup bijeenkomsten ter wereld. Nederland was voor de derde maal met een paviljoen vertegenwoordigd. In de slipstream vond de LFDay plaats, de jaarlijkse bijeenkomst van La Ferme Digitale, het grootste ecosysteem voor startups in de agrosfeer in Frankrijk. Dit soort ecosystemen ontwikkelen zich behoorlijk, mede dankzij gericht beleid van de Franse overheid.

Beleid president Macron

Het succes van VivaTech staat symbool voor de inspanningen van president Macron sinds 2017 (onder het motto “France startup nation”) om als Frankrijk mee te kunnen komen in de wereldwijde tech race. Inmiddels kent Frankrijk 25.000 startups met 1 miljoen arbeidsplaatsen, een omzet van 11,3 miljard euro (2022), de hoogste fondsenwerving in Europa met 4,3 miljard euro (eerste helft 2023) en 29 unicorns (2024). Voorbeelden zijn Mistral (AI), Pasqal (Quantum) en Payfit (Fintech).

Vivatech 2024
Beeld: ©Vivatech

De resultaten zijn het gevolg van een consequent en gestructureerd beleid, ondersteund door significante publieke investeringen, waaronder een fonds van €10 miljard als onderdeel van het Franse Covid-herstelplan en een specifiek Deep Tech plan van €3 miljard.

Een belangrijk element bleek daarbij te zijn dat alle middelen worden beheerd door de Franse investeringsbank Bpi-france. Daarnaast faciliteert de Franse overheid investeringen in R&D middels fiscale instrumenten. Tenslotte kent Frankrijk een goede kennisinfrastructuur, waaronder prominente onderzoeksinstellingen (zoals Inrae, ACTA) en uitstekend academisch onderwijs, met een nieuwe generatie Fransen die ambitieus is en duidelijk meer internationaal georiënteerd.

Deze week kon de regering bovendien aankondigen - bij de top voor buitenlandse investeerders “Choose France” - dat Frankrijk wederom de belangrijkste Europese bestemming is voor buitenlandse investeringen. Dit inmiddels voor het vierde jaar op rij, met ongeveer € 15 miljard aan nieuwe projecten, voornamelijk in de digitale en financiële sectoren en op het gebied van de duurzame transitie.

Om de zichtbaarheid van Frankrijk in de internationale startupscene te vergroten, besloot het ministerie van Economie ‘La French Tech’ op te richten. Deze entiteit is verbonden aan het ministerie, maar heeft een eigen naam en logo (een rode haan). La French Tech heeft twee belangrijke ranglijsten gemaakt: French Tech 120 en Next40. De Next40 beloont startups in een hypergroeifase die wereldleiders zouden kunnen worden. Terwijl de Franse Tech 120 puur symbolisch is, komt de Next40 met substantiële financiële steun van de overheid.

Vermeldenswaard is ook de oprichting van Station F in 2017, 's werelds grootste incubator voor startups. Xavier Niel (oprichter van internetprovider Free) investeerde zelf in dit project, maar is altijd gesteund door de overheid. Het brengt momenteel meer dan 3.000 ondernemers samen voor 1.000 startups op zijn locatie vlakbij Gare d'Austerlitz. Ze hebben samenwerkingsverbanden opgezet met de beste universiteiten van het land en met Amerikaanse techbedrijven zoals Microsoft en Meta.

La Ferme Digitale

In deze context ontwikkelde zich ook het belangrijkste startup ecosysteem voor de agrarische en levensmiddelensector, La Ferme Digitale L’écosystème AgTech Européen - La Ferme Digitale.

Dit startup ecosysteem is in 2016 opgericht door 5 startups, en telt inmiddels 128 leden waarvan er 95 startups zijn. Het doel van deze vereniging is het bevorderen van innovatie en digitale technologie voor een hoogwaardige, duurzame en maatschappelijk verantwoorde landbouw. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden,v beperkt la Ferme Digitale zich niet tot startups in de digitale sfeer, maar kan het net zo goed gaan om startups in de biotechnologie of andere technologieën, zoals het insectenbedrijf Ynsect.

Bij La Ferme Digitale zijn startups uit heel Frankrijk aangesloten, en La Ferme Digitale kent dan ook weer regionale sub-netwerken. La Ferme Digitale, streeft ernaar de “landbouwrevolutie” die nu gaande is te ondersteunen door middel van innovatie. Hiervoor ontwikkelt La Ferme Digitale verschillende acties. Ze communiceren over hun acties en standpunten in de media en via een nieuwsbrief “L’AGtu de La Ferme Digitale” .

Daarnaast is La Ferme Digitale als groep duidelijk zichtbaar op de belangrijkste Franse beurzen, zoals SPACE in Rennes, de Landbouwbeurs in Parijs, op de SIVAL in Angers enz. En ook houden ze nauwe banden aan met de Franse overheid om zichtbaarheid te geven aan de problemen waar deze sector tegenaan loopt en samen oplossingen te vinden.

LFDay 2024 Agnes Pannier-Runacher
Beeld: ©PAR-LNV
Agnès Pannier-Runacher, Ministre délégué auprès du ministre de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire de France

Jaarlijks organiseert La Ferme Digitale de zogenaamde LFDay, een internationale beurs in Parijs waar de hele organisatie in participeert  Accueil (lfday In het kader hiervan vindt ook een uitgebreid conferentieprogramma plaats. LFDay 2024 vond plaats op 21 mei. 
De onderminister van landbouw Agnes Pannier-Runacher (zie foto) bracht een uitgebreid bezoek aan LFDay.  Ze heeft uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van AgTech startups, voordat ze aan het eind van de week een routekaart presenteerde. 

In een tijd waarin het economische klimaat heeft geleid tot een daling van de investeringen in de startup sector, kondigde de minister aan dat ze de moeilijkheden waarmee deze bedrijven te maken hebben, in kaart wilde brengen.

Ik wil dat we een heel duidelijk stappenplan hebben, waarmee we de blokkerende factoren voor deze startups kunnen identificeren, op het gebied van investeringen, experimenten, goedkeuring, regelgeving, enzovoort”, legde de minister uit.


Deze routekaart is opgesteld in overleg met Marina Ferrari, staatssecretaris voor Digitale Economie, en Sylvie Retailleau, minister van Onderzoek.