Luxemburg: De openlucht land- en tuinbouwexpositie LUGA “makes the Invisible Visible”

De LUGA start van 7 mei tot 18 oktober 2025 in Luxemburg. Het is een openlucht land- en tuinbouwexpositie die op verschillende locaties zal plaatsvinden. Op de site in Ettelbrück zal met name de link met de land- en tuinbouw naar voor komen. De organisatie betrekt graag Nederland hierbij en is op zoek naar Nederlandse innovatieve technologieën, die tentoongesteld kunnen worden. LUGA is met name op zoek naar een innovatief voorbeeld van een duurzame en lokale voedselproductie voor de toekomst

In oktober 2021 maakten wij kennis met mevrouw Muller van de LUGA (Luxembourg Urban Garden) organisatie. Dat gesprek leidde al snel tot de interesse vanuit de organisatie om ook Nederland aan bod te laten komen tijdens de expositie. Op dat moment was, vanwege de Covid-pandemie, net het besluit genomen om de LUGA met 2 jaar uit te stellen. Dat er tijdens die uitstelperiode niet stil is gezeten, werd ons eind april 2024 snel duidelijk tijdens een follow-up gesprek met mevrouw Muller. Met ongeveer nog een jaar te gaan zijn de plannen nu zeer gedetailleerd en veelomvattend.

LUGA gaat door van 7 mei 2025 tot 18 oktober 2025. Zes maanden lang zal deze unieke en grotendeels gratis tentoonstelling een openluchtlaboratorium van ideeën zijn, een platform voor interactie en experimenten waar bezoekers kunnen bijdragen aan een collectieve reflectie over de toekomst van steden. Tevens is er een programma vol evenementen rond de thema's van de LUGA-tentoonstelling.

Wat ons in het bijzonder enthousiast maakt is dat de LUGA-site rond Ettelbrück in het teken van de land- en tuinbouw zal staan. Ettelbrück huisvest immers de Luxemburgse landbouwtechnische hogeschool en de jaarlijkse open landbouwbeurs van Luxemburg (Foir Agricole Ettelbück, FAE), waardoor het al de ‘Bauerenhaptstad’ van Luxemburg wordt genoemd.

Oproep voor een innovatief Nederlands idee rond duurzaam en lokaal voedsel

LUGA heeft de ambitie om de bezoeker dichter bij de productie van duurzaam en lokaal voedsel te brengen. De slogan van LUGA luidt niet voor niets ‘Making the Invisible Visible’. En hier komt Nederland om de hoek kijken! De organisatie van LUGA maakt graag ruimte voor een Nederlandse innovatie, die kan bijdragen aan een toekomstig duurzaam voedselsysteem.

Hebt u een idee? Contacteer het LAN team in Brussel en laat het ons zo snel mogelijk weten.

Klik hier voor meer informatie over LUGA.

Raster met 15 felgekleurde pictogrammen rond tuinbouw en landbouw