Kansen voor ontwikkeling duurzame tuinbouw in Marokko

In het kader van de combitrack-tuinbouw organiseerde RVO in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Rabat en het Centre for Sustainability van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam (LDE) in februari 2024, een inkomende missie voor een delegatie bestaande uit Marokkaanse vertegenwoordigers van universiteiten, banken en bedrijven uit de agrarische sector. De missiedeelnemers bezochten Nederlandse tuinbouwbedrijven, toeleveranciers en verkenden zakelijke kansen. Verschillende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen deelden kennis en innovaties op het gebied van duurzame tuinbouw en onze triple helix aanpak. 

De Marokkaanse missiedeelnemers waren afkomstig uit zowel de overheid, kennisinstellingen als uit het bedrijfsleven
De Marokkaanse missiedeelnemers kwamen zowel uit de overheid als uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven

Groeiende tuinbouwsector Marokko

De tuinbouwsector speelt een belangrijke economische rol in Marokko en zorgt voor veel werkgelegenheid. Ondanks het enorme potentieel worstelt de Marokkaanse tuinbouwsector met een reeks belangrijke uitdagingen - met name door de klimaatcrisis - waardoor er al zo’n 5 jaar extreem weinig regen valt. Dit vereist een voortdurende aanpassing van de teeltmethoden aan de hand van innovatieve oplossingen om voedselzekerheid te garanderen.

Verduurzaming van de tuinbouwsector

De Marokkaanse missie naar Nederland vond plaats in het kader van het memorandum van overeenstemming (MoU) tussen het LDE consortium en de Marokkaanse universiteit IAV/Hassan II in Rabat. Het doel van dit studiebezoek was enerzijds om de delegatie van Marokkaanse decisionmakers in de agrarische sector kennis te laten maken met het Nederlandse triple helix model. Dit model biedt kansen om een duurzame samenwerking te creëren tussen de verschillende stakeholders , zodat de Marokkaanse tuinbouwsector naar een hoger niveau wordt getild. Daarnaast was het doel om de delegatie te informeren over de huidige innovatieve ontwikkelingen en werkwijzen in de Nederlandse tuinbouwsector en mogelijkheden voor verdere samenwerking te verkennen. De geavanceerde Nederlandse technieken op het gebied van precisietuinbouw, duurzame irrigatie en waterbeheer zijn bij uitstek geschikt om de Marokkaanse tuinbouwpraktijken te verduurzamen en versterken.

"Nederland zet zich in om de bestaande landbouwrelaties met Marokko verder te versterken door het delen van kennis, innovaties en technologie en waar nodig nauw samen te werken op basis van absolute gelijkwaardigheid" -Jaap Satter, LNV-raad Rabat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Versterkte samenwerking

Het studiebezoek omvatte verschillende bezoeken aan (overheids-)instellingen zoals de provincie Zuid-Holland en bedrijven die actief zijn in verschillende waardeketens van de tuinbouwsector, onderzoeksinstellingen, clusters en brancheorganisaties. Daarnaast heeft het bezoek de deelnemers in staat gesteld nauwe banden aan te gaan met vertegenwoordigers van de Nederlandse tuinbouwsector en gezamenlijk voorstellen te bespreken en te ontwikkelen voor het opzetten van Nederlands-Marokkaanse tuinbouwactiviteiten.

Samenwerking tuinbouwcluster

Een van de hoogtepunten was een drukbezochte seminar van de Top Sector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal bij Koppert Biologicals. De delegatieleden gingen in gesprek met vertegenwoordigers van diverse Nederlandse organisaties en bedrijven over het ontwikkelen van duurzame modellen voor verdere samenwerking. Daarnaast zijn er concrete plannen ontwikkeld met de betrokken Nederlandse en Marokkaanse stakeholders om een meerjarig project op te zetten voor duurzame ontwikkeling van de tuinbouwsector in de regio’s Rabat-Salé-Kenitra en Larache.

seminar van de Top Sector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal bij Koppert Biologicals
Seminar van de Top Sector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal bij Koppert Biologicals

Contact

Meer informatie over de ontwikkelingen en zakelijke kansen in duurzame tuinbouw in Marokko, neem contact op met Martine de Graaff, adviseur Private Sector Development bij RVO.