Aanscherping regels voor het vervoeren van katten, honden en fretten naar Groot Brittannië

Op 15 maart 2024 is een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de illegale smokkel van katten, honden en fretten aan te pakken in Groot Brittannië door een aantal Britse parlement leden. Het wetsvoorstel is een aanscherping op de: Animal Welfare (Import of Dogs, Cats and Ferrets) Bill.

huisdier
Beeld: ©rawpixel.com

Het doel van dit voorstel is om de mazen in de wet te dichten die het nu nog mogelijk maken om katten, honden en fretten te smokkelen naar Groot Brittannië. Dit wetsvoorstel past goed binnen de missie van het Verenigd Koninkrijk om de normen voor dierenwelzijn te verbeteren.

Een van de veranderingen die het wetsvoorstel met zich mee zal brengen is een versterking van de Pet Travel Scheme om de illegale invoer van dieren voor commerciële doeleinden tegen te gaan. Dit houdt onder meer in dat het aantal dieren dat in het kader van deze regeling naar Groot Brittannië  mag reizen, wordt teruggebracht van vijf per persoon naar vijf per voertuig, of drie per voetganger of luchtreiziger.

Ook zal het wetsvoorstel de minimum leeftijd van de invoer van een puppy of kitten verhogen van 15 weken naar 6 maanden, zodat de dieren geen stress kunnen ondervinden van lange reizen.

Secundaire wetgeving op grond van het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk om de invoer te verbieden van hoogdrachtige honden en katten of dieren met ingrepen zoals: afgeknipte oren, gecoupeerde staarten, of die zijn ontklauwd.