Portugese export van fruit, groenten en bloemen bereikt recordhoogte in 2023

De Portugese export van fruit, groenten, bloemen en sierplanten bereikte in 2023 een nieuw record van 2,3 mld. euro, een stijging van 11,4% ten opzichte van 2022.

De door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) bekendgemaakte cijfers is in lijn met wat was verwacht door de sector, die de afgelopen 10 jaar een opeenvolgende groei van de export heeft gezien. ), Tuinders hebben hun productie gemoderniseerd en investeren in de communicatie van hun producten en merken. Ze hebben ook hun aanwezigheid op de belangrijkste internationale beurzen van de sector versterkt.

De Europese Unie absorbeert 80% van de geëxporteerde hoeveelheid met Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afzetmarkten.

Portugal met de hoogste prijsstijging voor olijfolie in de EU

De prijs van olijfolie in de Europese Unie (EU) is in de tweede helft van 2023 sterk gestegen. In januari van dit jaar steeg de prijs in Portugal met 69%, de hoogste jaar-op-jaar stijging in de EU.

De stijging van de productiekosten, de energie- en brandstofkosten, de impact van de droogte en de daaruit voortvloeiende productiedaling hebben bijgedragen aan de stijging van de olijfolieprijzen.

Het feit dat producerende landen zoals Spanje en Italië zijn overgestapt op inkoop in Portugal heeft ook bijgedragen aan een kleiner aanbod en hogere prijzen.