Lancering challenge alternatieven voor veen in export naar het VK

Vanaf afgelopen donderdag staat de challenge ‘Oplossingen voor alternatieven van veen in potgrond (substraat) voor export’ naar het Verenigd Koninkrijk open! Met dit initiatief worden Nederlandse start ups, scale ups en MKB gevraagd om hun innovatiekracht in te zetten voor de zoektocht naar alternatieven voor veen in de export naar het Verenigd Koninkrijk (VK). De challenge is een initiatief van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het LAN team op de Nederlandse ambassade in Londen, in samenwerking met Starthubs.

Petunia plugs
Beeld: ©Shutterstock / Ian Grainger

Waarom deze challenge?

In het VK is al geruime tijd discussie over het gebruik van veen door consumenten en in de tuinbouw. Dit omdat de winning ervan effect heeft op klimaatverandering. Er zijn in het VK publieke consultaties geweest waaruit blijkt dat er maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op het gebruik van veen. Door Defra, het Britse Ministerie voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, zijn daarom voornemens geuit om per 2024 zo een verbod in te voeren. Eerst voor consumenten in 2024, en vanaf 2026 ook voor professionals. Het is niet duidelijk wanneer dit verbod precies komt en hoe dit er uit zal zien.  

Veel Nederlandse bedrijven gebruiken veen of veenproducten bij de export naar Groot-Brittannië. Eventuele Britse verboden zullen van invloed zijn op hen. De challenge richt zich daarom op het zoeken naar oplossingen, zodat in de toekomst de Britse markt ook goed bediend kan worden. De winnaar van de challenge kan met een innovatiebudget van €25.000,- aan de slag om het ingediende idee uit te werken tot een pilot of een prototype.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Geïnteresseerden kunnen tot 28 maart inzendingen sturen. Kijk voor meer informatie op de website van Starthubs.