Frankrijk : Salon International de l’Agriculture in Parijs weer op komst, met hoog politiek gehalte

Het is ieder jaar een komen en gaan van politici en boerenleiders op de grootste agrarische beurs van Frankrijk, de Salon International de l’Agriculture (SIA), die van 24 februari tot 3 maart gehouden wordt in Parijs. Dat is niet gek, want er komen zo’n 600.000 bezoekers op af, van jong tot oud en vanuit alle gewesten van Frankrijk. En het is de uitgelezen gelegenheid om alle vertegenwoordigers van de agrarische sector in Frankrijk te spreken en te zien, en om gezien te worden. De 60e editie vindt bovendien op een zeer gevoelig moment plaats.

Beeld: Salon International de l'Agriculture

Context

De rust is enigszins teruggekeerd na de recente boerenprotesten, maar de Franse boeren verwachten aankondigingen van concrete maatregelen tijdens de SIA beurs. Het wordt gezien als een ijkmoment om te bepalen of de regering zijn toezeggingen nakomt.

Zoals elk jaar zal de beurs worden bezocht door een groot aantal politici President Macron zal zijn traditionele bezoek brengen aan de SIA. Ook de Franse ministers van landbouw, Marc Fesneau (die recent is herbenoemd) en Agnès Pannier-Runacher (die vorige week is benoemd als onderminister van landbouw), zullen vrijwel de hele week van de partij zijn.  

De beurs duurt in totaal 9 dagen. Er vinden feestelijke evenementen plaats, waaronder wedstrijden, demonstraties en prijsuitreikingen maar ook een vooruitblik op de toekomst, met presentaties over hoe de landbouw van morgen wordt voorbereid.

Innovatie zal opnieuw een prominente plaats innemen en Frankrijk illustreert hier hoe technologische vooruitgang landbouwpraktijken kan ondersteunen, die het milieu respecteren en de consument dienen. Demonstraties van nieuwe Agtech oplossingen en agro-ecologische praktijken moeten illustreren hoe belangrijk het is om traditie en innovatie te combineren om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

Normandische koe ‘oortje’ is muze van de beurs

Er zullen honderden landbouwhuisdieren worden getoond, van een groot aantal koeien-, schapen-, varkens- en paardenrassen, maar ook gezelschapsdieren. De dieren zullen meedoen aan wedstrijden en demonstraties.

Zoals elk jaar is er één mascotte van de beurs, een koe van een bijzonder Frans ras, om een regio of product in het zonnetje te plaatsen. Dit jaar draagt de muze de naam “Oreillette”, wat letterlijk koptelefoon of “oortje” betekent. Zij is een vijfjarige koe van het Normandische ras, die al drie kalveren heeft gehad.

Ruim 1.100 exposanten

Meer dan 1.100 exposanten uit alle vijf continenten worden verwacht op de show, verdeeld over vier paviljoens.

Ga voor meer informatie over het programma, de lijst met exposanten, de plattegrond van de show of om kaarten te kopen naar SIA 2024 (salon-agriculture.com).

Beeld: Salon du Fromage

Dit jaar ook weer een Salon du fromage

Om het jaar vindt er en marge van de SIA ook een vakbeurs voor kaas en zuivelproducten plaats op het beursterrein van Paris Porte de Versailles. Producenten, importeurs, leveranciers van kaas, zuivelproducenten en toeleveranciers van materiaal voor de detailhandel uit de hele wereld ontmoeten elkaar hier dit jaar weer van 25 tot 27 februari . Zie ook: Salon du Fromage - Cheese and Dairy Product Show | Activiteit | Agroberichten Buitenland