Frankrijk: plantaardige en alternatieve eiwitsector in Frankrijk

De Franse plantaardige- en alternatieve eiwitsector blijft groeien.  De Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft een studie laten maken die aangeeft hoe de innovatiesamenwerking tussen Frankrijk en Nederland kan worden uitgebreid en op welke specifieke onderwerpen we kunnen samenwerken. Als vervolg organiseert het LNV-team Frankrijk  een kennis- en technologie innovatiemissie alternatieve eiwitten naar de regio Noord-Frankrijk en Parijs op 16 tot 18 april 2024.

Eiwittransitie

De eiwittransitie is een belangrijke focus vanuit de Nederlandse overheid en wordt eveneens als innovatie opgave gedragen door de Topsector Agri & Food. Zo heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Nationale Eiwitstrategie opgesteld waarin de ambities uiteengezet worden die tevens terugkomen in de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw Water Voedsel. Ook in Frankrijk wordt er veel aandacht besteed aan dit thema, onder andere door middel van de Franse Nationale Eiwitstrategie (zie link onderaan het artikel).

Samenwerken om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken

Europa is op het gebied van alternatieve proteïnen een van de meest volwassen markten, met hoge verwachte groeicijfers. Toch staat de sector ook voor allerlei uitdagingen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het verbeteren van de smaak en structuur van producten, en is er meer aandacht voor gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van plantaardige vervangers van dierlijke eiwitten. Ook wordt er gekeken naar uitbreiding van landbouwareaal en een grotere diversiteit van eiwitrijke gewassen. Internationale samenwerking met partners in Frankrijk kan helpen om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken. 

Belangrijk voor Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van alternatieve proteïnen is om goed het Franse alternatieve proteïne landschap in kaart te brengen en te kijken waar de twee landen elkaar kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren. 
 

Rapport plantaardige en alternatieve eiwitsector Frankrijk

Report Proteins France 2024
Beeld: ©PAR-LNV

Op 10 januari 2024 is een rapport uitgebracht over de plantaardige en alternatieve eiwitsector in Frankrijk. Deze sectorstudie, uitgevoerd door Protéines France (onderdeel van koepel Bioeconomy4Change), beschrijft:

 • De Franse eiwitsector en bijbehorende dynamieken: overzicht verschillende eiwitgewassen, beleid en overheidssteun
 • Het Franse stakeholder ecosysteem
 • Kansen voor Nederland in Frankrijk

De sectorstudie geeft aan hoe de innovatiesamenwerking tussen Frankrijk en Nederland kan worden uitgebreid en op welke specifieke onderwerpen we kunnen samenwerken. Ook heeft de sectorstudie de kansen voor Nederlandse bedrijven op het gebied van eiwitten in Frankrijk geïdentificeerd.

Het rapport is zeer uitgebreid, informatief en nuttig voor alle geïnteresseerden in de Franse eiwitsector.

Hoe kunt u het Rapport plantaardige en alternatieve eiwitsector Frankrijk aanvragen

Wilt u dit rapport onvangen, stuur dan een email aan het LAN team in Parijs.

Email:  par-lnv@minbuza.nl 

Innovatiemissie alternatieve eiwitten

Als vervolg op de lancering van dit rapport, organiseert RVO in samenwerking met het LNV-team Parijs een kennis- en technologie innovatiemissie alternatieve eiwitten naar de regio Noord-Frankrijk én Parijs op 16-18 april 2024. Deze missie richt zich op Nederlandse bedrijven en onderzoekers die samen met Franse partners zouden willen werken aan onderzoek en productontwikkeling rond alternatieve eiwitten (e.g. plantaardig, fermentatie) met focus op plantaardige eiwitten voor vlees- en/of zuivelvervangers. 

Sub-thema’s van de innovatiemissie zijn onder andere:

 • Ontwikkeling en productie van plantaardige, alternatieve eiwitproducten* – zoals vlees- en zuivelvervangers;
 • Ontwikkeling en productie van ingrediënten voor plantaardige producten;
 • Upcycling (reststroomverwaarding) en precisiefermentatie van eiwitten
 • Kennis en technologie van (milde) voedselverwerking;  
 • Teelt en verdeling van eiwitgewassen.

*) Kweekvlees / Insecten uitgezonderd.

Op de website RVO.nl kunt u terecht voor meer informatie over de Innovatiemissie Frankrijk: Alternatieve eiwitten via deze LINK.

Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meldt u dan vóór 31 januari aan via dit aanmeldformulier.

Debat plantaardige voeding en topsport

De Nederlandse ambassade in Frankrijk organiseert op 13 februari 2024 een debat over plantaardige voeding en topsport. Tijdens dit debat zullen vier sprekers het onderwerp vanuit verschillende hoeken toelichten en wordt er gedebatteerd over de vraag of en hoe plantaardige voeding bijdragen aan betere (topsport)prestaties.

Sprekers tijdens het debat zijn:

 • Marco Mensink, hoogleraar Voeding en Sport aan de Wageningen Universiteit, actief in onderzoek en innovatie in het domein van plantaardige voeding en sport
 • Jim Heijman, ex-topatleet (judo) die een vegetarisch dieet heeft gevolgd gedurende zijn topsportcarrière en een thesis heeft geschreven over de ‘vegetarische transitie’ op Papendal (het grootste olympisch trainingscentrum van Nederland)
 • Xavier Bigard, medisch directeur van de internationale wielrenunie, sportarts en onderzoeker in bewegingsfysiologie, spierbiologie en sportvoeding. 

Het debat vindt plaats op de residentie van de ambassadeur in Parijs, en zal tegelijkertijd live uitgezonden worden. Een link zal nog worden gedeeld.