Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 2)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 2, 2024. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Tijdelijke derogatie niet-biologische sojaschilfers voor biologische diervoeders

Defra verleent een tijdelijke derogatie aan producenten van biologische diervoeders om biologische sojaschilfers te kunnen vervangen met conventionele sojaschilfers naar aanleiding van de tekorten in het VK door de situatie in de Rode Zee. De schilfers dienen nog altijd wel niet genetisch gemodificeerd te zijn. Naar verwachting zal de aanvoer eind deze maand normaliseren met de aankomst van nieuwe scheepsladingen. Vooral de pluimveesector is afhankelijk van de import van sojaschilfers (Farmers Weekly).

Defra consultatie over verwijdering maximale duur van derogatie vrije uitloop etikettering eieren

Defra kondigt in een persbericht een consultatie aan over de etikettering van vrije uitloop eieren in Engeland en Schotland wanneer een ophokplicht van kracht is. Onder de nieuwe plannen van de regering kunnen eieren voor onbeperkte tijd als vrije uitloop (‘free range’) blijven worden gelabeld. Nu nog geldt hiervoor een derogatie van maximaal 16 weken.

Labour belooft een ‘New Deal for farmers’

Dit jaar zal de Britse politiek in het VK in het teken van staan van de Lagerhuisverkiezingen die uiterlijk januari 2025 moeten worden gehouden. Afgelopen week verscheen een wijdverspreid bericht in de landelijke en regionale pers over de ‘new deal’ die Labour belooft aan de Britse boeren. De deal omvat de eerder gedane belofte om met de EU te onderhandelen over een nieuw veterinair akkoord dat het aantal grenscontroles moet reduceren. De deal omvat ook de eerdere belofte dat een Labourregering ervoor zal zorgen dat minstens 50% van het door publieke organisaties ingekochte voedsel van Britse herkomst zal zijn (The Guardian;Telegraph).

Akkoord British Sugar en NFU over contracten voor 2024-5

Na maandenlange onderhandelingen bereikten de National Farmers Union en British Sugar medio december een akkoord over de contracten voor het groeiseizoen van 2024-5. British Sugar en NFU bereikten ook een akkoord over een ingekorte tijdlijn voor de toekomstige onderhandelingen om deze dit jaar voor 30 oktober te kunnen afronden (British Sugar; NFU).