Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 46)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 46, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

Government Reshuffle: Thérèse Coffey vertrokken; Steve Barclay nieuwe Defra-minister

Maandag jl. kondigde premier Rishi Sunak een ‘government reshuffle’ (herschikking regering) aan. Thérèse Coffey heeft haar ontslag aangeboden en Sunak heeft Stephen Barclay benoemd als de nieuwe Secretary of State voor Defra.

Barclay heeft op X zijn doelen gepost: ‘to back British farming and fishing’, ‘champion rural communities’ en ‘protect the environment’. Barclay was tot zijn nieuwste benoeming minister voor gezondheid en sociale zorg in het kabinet van Sunak. Barclay is sinds 2010 Lagerhuislid voor North East Cambridgeshire en heeft sinds 2017 verschillende ministerposten bekleed in de regeringen May, Johnson en Sunak.

Coffey schrijft in haar ontslagbrief aan Sunak dat “nu het juiste moment is om uit de regering terug te treden” en voorts er naar uit te zien om Sunak "vanaf de backbenches te blijven steunen en samen te werken voor een meerderheid van de Conservatieven bij de volgende verkiezingen.”

Blauwtong besmetting vastgesteld van enkele koe in Engelse graafschap Kent

Het gaat om een niet-geïmporteerde koe - het eerste geval in het VK in 16 jaar. Defra bericht dat het geval werd aangetroffen tijdens de jaarlijkse controle in Groot-Brittannië op blauwtong. Rond het betrokken bedrijf is een beschermingszone van tien kilometer ingesteld en het dier is geruimd. DAERA, het landbouwministerie van Noord Ierland, heeft een tijdelijke opschorting aangekondigd van verplaatsingen van herkauwers van Groot Brittannië naar Noord Ierland en de tracering van verplaatsingen sinds 1 oktober – de betreffende dieren dienen te worden geïsoleerd en getest door DAERA.