Terugblik op geslaagd LNV Attaché Netwerk event in Vijfhuizen

Donderdag 2 november vond het LNV Attaché Netwerk evenement plaats. LNV raden en LNV attachés (ook bekend als landbouwraden en -attachés) van over de hele wereld kwamen bijeen in EXPO Greater Amsterdam in Vijfhuizen om in gesprek te gaan met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, belangenorganisaties en andere stakeholders in het internationale domein van landbouw, natuur en voedsel. Hoewel het buiten flink stormde, weerhield dat de gasten er niet van om vanuit alle hoeken van Nederland naar de bijeenkomst te komen. De opkomst was ondanks de weersomstandigheden dan ook boven verwachting. Meer dan 350 gasten werden bijgepraat of lieten zich voorlichten over kansen en mogelijkheden in het buitenland.

LNV Attaché Netwerk event

Het netwerkevenement maakte deel uit van de terugkomweek die jaarlijks door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt georganiseerd voor haar medewerkers die in het buitenland werken. Tijdens deze week worden de LNV raden en attachés bijgepraat over actuele thema's in het Nederlandse en internationale beleid op LNV terrein, de implicaties daarvan in hun eigen werkgebied en bezoeken ze innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Het programma stond dit keer in het teken van: het vinden van een nieuw evenwicht tussen ecologie en economie en naar een transitie van het mondiale voedselsysteem. Vandaar dat Guido Landheer, waarnemend DG Agro van het Ministerie van LNV, daarop inhaakte in zijn welkomstwoord.

Opening door Guido Landheer
Guido Landheer

Nieuwe missie van Team NL

‘In het buitenland zijn we Team NL, of we nu werken voor een bedrijf, kennisinstelling, NGO of overheid’ zegt Landheer. ‘De nieuwe missie van dat team is de verduurzaming van het voedselsysteem, voedselzekerheid, minder watertekort, betere biodiversiteit en betere natuur. Hoewel het geopolitiek onrustig is in de wereld, is Team NL ter plekke, ook als het moeilijk wordt. We werken samen, nationaal en internationaal, voor een beter Nederland en een betere wereld.’

‘We treffen elkaar veel in het buitenland,’ aldus Landheer. ‘Maar dat neemt niet weg dat het goed is om elkaar ook in Nederland te treffen en plannen te maken vanuit de nieuwe missie. De focus ligt daarbij op de transitie van de landbouw.’ Hij sluit af: ‘In dat opzicht hebben we de wereld zeker wat te brengen en kunnen we ook leren van elkaar.’

‘We werken samen, nationaal en internationaal, voor een beter Nederland en een betere wereld’

Opening door Guido Landheer

Netwerken met LNV raden en attachés

Na het welkomstwoord van Guido Landheer was het tijd om te netwerken. De gasten gingen informeel in gesprek met de aanwezige LNV raden en attachés, die per regio gegroepeerd stonden aan statafels verspreid in de zaal. Een van die LNV raden is Marion van Schaik die werkzaam is op de Nederlandse ambassade in Teheran en Iran en Irak tot haar werkgebied rekent. ‘De terugkomweek is intensief,’ vertelt ze. ‘We maken lange dagen, beginnen vroeg en eindigen laat, maar het programma is superinteressant. We horen van elkaar met wat voor projecten we bezig zijn en hoe we omgaan met het benaderen van bijvoorbeeld bedrijven.’

Marion van Schaik
Met Marion van Schaik

Van Schaik: ‘Ook worden we bijgepraat over LNV beleid en de nieuwe missie en de laatste ontwikkelingen in Nederland. En hoe we dat in het buitenland voor het voetlicht krijgen.’ Dit evenement levert haar veel bruikbare informatie op: over wat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in haar regio nodig hebben en hoe zij hen als LNV raad daarbij kan helpen.

De LNV raden en attachés zijn namelijk de oren en ogen in het buitenland. Zij signaleren trends en ontwikkelingen en waar mogelijk ook kansen voor Nederland op het gebied van landbouw, natuur en voedsel.

Ook aanwezig is LNV raad Gijs Theunissen. Zijn werkgebied is Thailand en hij is gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Bangkok. ‘Omdat ik zo lang niet in Nederland ben geweest, kom ik tijdens een terugkomweek heel veel mensen tegen met wie ik in gesprek wil,’ zegt hij. ‘Dat probeer ik altijd zo goed mogelijk op te pakken. Het is belangrijk om daarbij zo praktisch mogelijk te zijn. In theorie weten we heel goed waar we naar toe moeten, maar hoe komen we er in de praktijk? In gesprekken met bedrijven en andere stakeholders is dat ook mijn insteek.’

Gijs Theunissen
Met Gijs Theunissen

Theunissen: ‘Ik had zojuist een interessant gesprek met iemand die in Thailand geïnvesteerd heeft in duurzame productiemethoden voor garnalen. Thaise garnalenkwekers hebben veel last van verontreinigd water, ziekten en van de gevolgen van klimaatverandering. Hij is bezig met bedekte garnalenteelt in bakken op de grond, met circulair watergebruik en goede zuiveringsinstallaties. Dat is veelbelovend.’

Internationale contacten opdoen

Twee van de bezoekers van het netwerkevenement waren Niek Roozen en Judith van der Poel van Niek Roozen Landscape Architects. Roozen is betrokken geweest bij de organisatie van de Floriade tentoonstellingen in Nederland en de Nederlandse inzendingen op internationale tuinbouwtentoonstellingen. ‘Wat we allemaal ontwikkelen in Nederland is indrukwekkend,’ zegt Roozen, ‘met name als het gaat om kassen en tuinbouw.’ Als landschapsarchitecten helpen Roozen en Van der Poel bij de ontwikkeling van Groene Stad-projecten over de hele wereld. Roozen: ‘Dat is een van de reden dat we hier zijn, om internationale contacten op te doen.’

Het zijn niet alleen de LNV raden en attachés die in gesprek gingen met de bezoekers van het LNV Netwerk evenement. Ook andere organisaties presenteerden zich. Zoals Trade and Innovate, een landelijk netwerk van publieke organisaties dat bedrijven helpt met ondernemen in het buitenland. Daarnaast waren er ook stands van NVWA, RVO Internationaal, InvestInternational en NLWorks, organisaties die van belang zijn als voor degenen die met hun kennis, innovatie of product in het buitenland actief zijn of op zoek zijn naar samenwerking.

VR film Farming the Future

De gasten kregen ook de gelegenheid om de recent gelanceerde VR film Farming the Future te bekijken. Deze Engelstalige film heeft als doel om buitenlandse stakeholders te laten zien wat Nederland op het gebied van voedsel, voedselzekerheid, biodiversiteit en duurzame landbouw te bieden heeft. De film is gemaakt door het LNV Attaché Netwerk samen met RVO en NLinBusiness.

VR film Farming the Future

Nieuwe samenwerkingen

Het LNV Attaché Netwerk bedankt alle gasten voor hun komst. Het was voor de LNV raden en attachés een waar genoegen om zowel hun vertrouwde contacten terug te zien alsook nieuwe mensen te zien en te spreken. Dat was duidelijk te zien in de goedgevulde hal, de drukbezochte stands en de geanimeerde gesprekken over en weer. Hopelijk blijft het niet bij deze ontmoeting en resulteert het in verder contact en mogelijke nieuwe samenwerkingen.

Tot een volgende keer!