Royal FloraHolland op marktbezoek in Noord-Italië

Op 20 en 21 september bracht Royal FloraHolland met een tiental bloemenkwekers een bezoek aan Noord-Italië om nieuwe marktmogelijkheden te verkennen. Het tweedaagse bezoekprogramma, verzorgd door sectorspecialist Charles Lansdorp van Floweracademy.it bracht de groep onder andere langs importeurs, groothandels, flower designers en supermarktketens.  

Netwerkbijeenkomst in de Orto Botanico

Het Landbouwteam van de Ambassade in Rome en het Consulaat Generaal in Milaan organiseerden een netwerkreceptie in de unieke context van de Botanische Tuin in Milaan, waar de Nederlandse bedrijven gelegenheid hadden relevante Italiaanse contacten uit de sector te ontmoeten. De aanwezigen werden welkom geheten door de Nederlandse voorzitter van de ‘Orto Botanico’ Martin Kater en door onze Consul Generaal, Mascha Baak.

Italiaanse weddingmarket

Tijdens de bijeenkomst werd er meer verteld over de jaarlijkse beurs Myplant & Garden in Milaan en over de Nederlands-Italiaanse samenwerking met White Sposa Magazine voor de realisatie van het wedding paviljoen tijdens de laatste edities van Myplant & Garden, waar Nederland aanwezig was met een collectief van bedrijven, ondersteund door de Ambassade en het Consulaat Generaal. 

De prachtige tafeldecoraties op de locatie werden verzorgd door de Nederlandse floral designers Dini Holtrop en Bert Kuipers en de Italiaanse arrangeur Marco Introini en gerealiseerd met de bloemen afkomstig van de deelnemende bedrijven, ter inspiratie voor de aanwezige Italiaanse relevante partijen, met een knipoog naar de Italiaanse weddingmarket.

Tearose Milaan

Exportmarkten

Ondanks de afgenomen export van Nederlandse sierteeltproducten over de eerste zes maanden van dit jaar t.o.v. 2022, in het bijzonder naar de eerste drie bestemmingslanden Duitsland, het VK en Frankrijk, liet Italië als vijfde afzetmarkt een lichte groei zien. Ook tijdens het bezoek van Royal FloraHolland bleek bij de verschillende ontmoetingen dat met name de Italiaanse weddingmarket een belangrijke en florerende bestemming is voor snijbloemen van hoogwaardige kwaliteit uit Nederland. Ook op het gebied van duurzame productie onderscheidt Nederland zich.

Beeld: ©Benedetta Minoliti - Laboratorio Verde

Succesvol

De eerste terugkoppelingen van de deelnemende bedrijven aan de reis zijn positief. Wij hopen dat er mooie handelscontacten uit voort zullen komen en wellicht tot ziens op de beurs Myplant & Garden van 21 t/m 23 februari 2024 in Milaan!