Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 35)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 35, 2023. Opgesteld door het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade in Londen.

Bite-sized

National Farmers Union vraagt regering om pauzeren van uitfasering van basisbetalingen

De oproep komt nadat Defra vorige week bekendmaakte dat ze de openstelling van het nieuwe Sustainable Farming Incentive (SFI) betaalprogramma uitstelt tot 18 september. De NFU, de grootste boerenbelangenorganisatie in Engeland, waarschuwt dat de meeste boeren dit jaar vanwege het uitstel geen SFI-betalingen zullen ontvangen terwijl dit jaar de directe betalingen met £720 miljoen worden gekort. Defra-landbouwstaatssecretaris Mark Spencer zei vorige week dat de SFI-betalingen zo snel mogelijk zullen worden goedgekeurd maar dat de eerste (kwartaalsgewijze) betalingen misschien pas in december of januari worden uitgekeerd. De National Farmers Union (NFU) noemt het uitstel van het nieuwe betaalprogramma in Engeland ‘onacceptabel’ nadat Defra herhaaldelijk had beloofd het programma te zullen lanceren in augustus jl. 
Defra schrijft in het persbericht dat ze het uitstel van de openstelling van de SFI zal gebruiken voor een aantal ‘laatste kleine technische aanpassingen’ van het aanvraagsysteem. Vorige maand stelde het Engelse betaalorgaan, de Rural Payments Agency, al de deadline uit tot 15 september voor het aanvragen van betalingen uit het Countryside Stewardship Mid Tier programma vanwege vertragingen bij de aanvraagprocessen en IT-problemen.

UKRI kondigt nieuw Innovatie en Kenniscentrum voor alternatieve eiwitten aan

Onderzoeksraad BBSRC en het agentschap Innovate UK (onderdelen van het agentschap UK Research & Innovation) stellen £15 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van dit Innovation and Knowledge Centre (IKC) over een periode van vijf jaar (2024—29) (UKRI).

Toename Britse export schapenvlees naar EU en Golfregio

Het productschap AHDB bericht dat in de eerste helft van dit jaar de waarde van de export van schapenvlees in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 12,9% is toegenomen tot £277 miljoen. Het volume van de export is met 16,1% toegenomen tot 43,374 ton. De waarde van de export naar EU-landen steeg met 12,9% tot £263.8 miljoen bij een volumetoename van 15,5% in vergelijking met het eerste half jaar van 2022. Het exportvolume van schapenvlees naar derde landen (ongeveer 5% van de totale export) steeg met 25,5%, met name door de toegenomen afzet in de Golfregio.