Fruit uit het droogste deel van Brazilië: de San Francisco Vallei

Brazilië is een van de drie grootste fruitproducenten ter wereld. Wat cijfers: jaarlijkse productie is 44 miljoen ton, er werken vijf miljoen mensen en er wordt jaarlijks zo’n USD 23 miljard geëxporteerd. Het LAN-team Brazilië ging kijken in een van de gebieden die een belangrijke bijdrage levert aan deze productie: de San Francisco Vallei in het noordoosten, één van de droogste gebieden van het land.

In het Noordoosten van Brazilië, in de deelstaat Pernambuco worden de mango’s en druiven geproduceerd die via Rotterdam naar Europa komen. Het LAN team Brazilië ging er kijken.

San Francisco Vallei

De San Francisco Vallei ligt op de grens van de deelstaat Bahia en de deelstaat Pernambuco. Het gebied is onderdeel van het bioom ‘de Caatinga’ (best te vergelijken met Mexico/woestijn). Het regent er nauwelijks en de temperatuur schommelt tussen 30 en 35 graden. De San Francisco rivier  (2.600 km) is de enige rivier die begint en eindigt in Brazilie zelf. In de jaren 40/50 besloot Brazilië dat het gebied rond Petrolina dat centraal ligt in de vallei en erg arm was, een economische impuls nodig had. Dit was het begin van grootschalige irrigatiewerken met het grootste kunstmatige meer van Latijns Amerika en 350.000 ha geïrrigeerde landbouwgrond (dat is 20 % van alle Nederlandse landbouwgrond) tot gevolg. Voor de komende jaren wil men dit gebied verder uitbreiden.

Petrolina, Sweet Fruits
Beeld: LAN Brazilië
Sweet Fruits

Belang van fruitteelt voor Nederland

Voor Nederland is de fruitteelt, en met name de mango en druiventeelt, in deze regio van belang. Ten eerste omdat Nederland de grootste ontvanger is van de export uit de regio. Ongeveer de helft van alle druiven en mangos die hier worden geproduceerd, gaan naar Europa via Rotterdam. En de internationale fruithandel groeit nog steeds. Deze ontwikkeling en de voorziene groei van de productie is interessant voor de haven van Rotterdam en de logistieke dienstverleners. Een tweede reden waarom de regio interessant is, is vanwege de verwerking en agrologistiek. Er is behoefte aan verdere mechanisering en modernisering van de verwerking, verpakking en logistiek. De derde reden om een keer in deze regio te gaan kijken is het onderzoek dat onder andere Embrapa Semiárido (landbouwonderzoeksinstituut) doet naar verdere toepassing van precisielandbouw technieken en bio-inputs.

Petrolina, Druiven
Beeld: LAN Brazilië
Grape.Co. tafeldruiven voor export

Meer informatie en rapport

Heb je interesse in de Braziliaanse fruitmarkt, zie dan ook het rapport dat we twee jaar geleden lieten maken of neem contact met ons op via bra-lnv@minbuza.nl.

Rapport: Brazilian Fruit Production, Opportunities for Business and Investments

Braziliaanse organisaties

Braziliaanse organisaties die we spraken:

Codevasf — Companhia de Desenvolvimento dos Vales do São Francisco e do Parnaíba Codevasf

Dinc – Distrito de Irrigação Senador Nilo Coelho

Embrapa Semi-arid Region - Portal Embrapa