Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat - 2023, week 20

Bite-sized

Sector verwelkomt Farm to Fork Summit als een ‘goede start’; dringt nu aan op concrete actie

De organisaties die op 16 mei jl. deelnamen aan de top op Downing Street 10 (zie: Bite-sized 17 mei jl.) verwelkomen de nieuwe maatregelen van de regering voor de Britse landbouw- en voedingsmiddelensector. De National Farmers Union zegt dat de top een ‘positief vooruitzicht’ biedt en verwelkomt de toezegging van de regering om te streven naar een minimale zelfvoorzieningsgraad van 60%. De NFU blijft aandringen op verdere stappen en meer ambitie zoals kernstandaarden voor de invoer van producten en een hogere zelfvoorzieningsgraad (NFUonline). Ook de National Sheep Association verwelkomt de top en dringt nu aan op concrete actie (NSA). De Food and Drink Federation noemt de top een constructieve eerste stap, maar is teleurgesteld dat niet meer werd gefocust op de onmiddellijke problemen van personeelstekorten en vereenvoudiging van regelgeving zoals mbt post-Brexit etikettering (Food Manufacture).

Andere organisaties maakten daags voor de top hun teleurstelling kenbaar om niet te zijn uitgenodigd. Sustain, de Soil Association, Food Foundation, de Food Farming and Countryside Commission, de Nature Friendly Farming Network, en Compassion in World Farming gaven een verklaring uit dat ‘a lot of people with interest and expertise in the food system have been left outside’. De Soil Association noemde de top ‘little more than a media moment’.

Na afloop van de top maakte Defra bekend een voedselproductie criterium te hebben toegevoegd voor het Landscape Recovery programma (onderdeel van het ELM-programma). Projecten die in aanmerking willen komen voor financiering moeten de voedselproductie in acht nemen en waar mogelijk een negatieve impact op de voedselproductie mitigeren.

Farmers Union of Wales betreurt ‘gemiste kansen’ in Landbouwwet Wales

De Agriculture (Wales) Bill 2022 moet het kader gaan worden voor de nieuwe landbouwsteun programma’s in Wales en wordt momenteel behandeld door de Senedd. De Farmers Union of Wales is vooral teleurgesteld dat de economische levensvatbaarheid van agrarische bedrijven en familiebedrijven niet tot doel is gemaakt van het nieuwe Sustainable Land Management (SLM) programma en dat er ook geen steun is voorzien voor nieuwe en jonge intreders (FUW).

‘Toetreding tot CPTPP biedt mogelijke voordelen voor Britse landbouwexport op de lange termijn’

De initiële exportkansen zijn beperkt, maar op de lange termijn biedt de bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en een groeiende middenklasse mogelijk kansen voor de export van rood vlees en zuivelproducten, stelt het  productschap AHDB op basis van nieuw onderzoek met Harper Adams University. ADHB stelt dat de toetreding tot geen grote verandering zal leiden in de handel en granen en oliezaden omdat 9 van de 11 lidstaten van CPTPP al een handelsverdag met het VK hebben (AHDB).

Aantal melkveehouders in Groot-Brittannië scherp gedaald

De nieuwste survey van AHDB telde in april jl. 7.500 melkveehouders, 380 (4.8%) minder dan in april vorig jaar. AHDB schrijft dat sommige melkveehouders hun bedrijf hebben stopgezet vanwege de hoge inputkosten en dalende melkprijzen (AHDB).

Cold Chain Federation dringt aan op herziening Border Target Operating Model

Directeur Shane Brennan, waarschuwt voor tekorten, een kleiner aanbod en hogere prijzen als gevolg van de aangekondigde veterinaire controles. Brennan voorspelt dat sommige producten aanvankelijk niet beschikbaar zullen zijn en vervolgens maar beperkt beschikbaar en tegen veel hogere prijzen (Telegraph).

Export van Brits fruit naar de EU meer dan gehalveerd na Brexit

De export van fruit van het VK naar de EU is na Brexit meer dan gehalveerd volgens de laatste cijfers gepubliceerd door HMRC (the Guardian). De daling is toe te schrijven aan de introductie van handelsbarrières, inclusief gezondheidscertificaten voor SPS goederen en douanevereisten, na het vertrek van het VK uit de EU. De aanstaande introductie van soortgelijke barrières voor import in het VK, uiteengezet in de conceptversie van het Border Target Operating Model, leveren bezorgdheid op bij de Britten over de toekomstige import van kaas, olijfolie en gedroogd vlees. In de 12 maanden tot 31 maart 2021 exporteerde het VK £248.5 miljoen aan fruit naar de EU. Een jaar later was dat £119 miljoen en over de periode van 12 maanden tot maart 2023 laten de cijfers een verdere daling zien tot £113.8 miljoen. Volgens registeraccountancy bedrijf Hazelwood, die de cijfers van HMRC hebben geanalyseerd, geven een aantal redenen voor de daling van de export in fruit, waaronder de keuze van winkeliers binnen de EU om hun fruit voortaan uit mede-lidstaten te halen in plaats van uit het VK vanwege de extra kosten en mogelijke vertragingen aan de grens.