Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat - 2023, week 19

Bite-sized

PM Sunak houdt ‘Farm to Fork’ Summit en maakt reeks van nieuwe beloftes voor Britse landbouw

Aan de top op Downing Street 10 namen gisteren ruim 70 vertegenwoordigers van de landbouw- en levensmiddelensector deel. Voorafgaand aan de top kondigde de regering aan dat ze voor volgend jaar wederom 45.000 visa beschikbaar stelt voor de pluk van groente- en fruit, de belangen van boeren onderdeel maakt van de kern van het handelsbeleid, en de eerlijkheid in de tuinbouwketen en eierketen verder zal onderzoeken (zie ook deze open brief van PM Sunak). De top vindt plaatst te midden van een ‘cost of living’ crisis, de hoogste voedselprijsinflatie in 46 jaar en waarschuwingen voor potentiële aanvoerproblemen voor groente en fruit deze winter. Consumentenorganisatie Which? roept PM Sunak dan ook op om supermarktketen te vragen meer te doen voor consumenten die worstelen met de prijsinflatie.

EFRA-commissie doet onderzoek naar eerlijke verdeling winstgevendheid en risico in de keten

De Environment, Farming and Rural Affairs (EFRA) commissie van het Britse lagerhuis gaat onderzoeken in hoeverre winst en risico in de voedseltoeleveringsketen eerlijk verdeeld zijn en of het huidige systeem van overheidstoezicht toereikend is. Ook zal ze kijken naar de invloed van externe factoren, zoals voedselimport en mondiale grondstofprijzen, op de toeleveringsketen. De EFRA-commissie zal onder andere boeren, producenten, winkeliers, supermarkten, consumenten en de overheid bevragen. Neil Hudson van de EFRA-commissie zei: “We need to make sure that consumers in the UK can buy healthy, locally-produced food at affordable prices and that our fantastic UK farmers receive a fair reward for the critical work that they do.” Dit onderzoek volgt op het doorlopende voedselzekerheid-onderzoek van de EFRA-commissie, dat kijkt naar vraagstukken rondom toegang tot gezond en betaalbaar voedsel, met name voor huishoudens met een laag inkomen.

Daling van het aantal melkveehouders in het VK vanwege hoge inputkosten

Het aantal melkveehouders in het VK is met bijna 5 procent afgenomen in de laatste 12 maanden vanwege aanhoudend hoge inputkosten. Uit de meest recente enquête van de AHDB blijkt dat 380 melkveehouders er in het afgelopen jaar mee opgehouden zijn. Hoge inputkosten in combinatie met dalende melkprijzen hebben gezorgd voor steeds kleinere winstmarges. Daarnaast hebben de hogere prijzen voor slachtkoeien en de voortdurende onzekerheid rondom landbouwsubsidieregelingen in het VK ervoor gezorgd dat melkveehouders eerder zijn gaan nadenken over hun toekomst.