Bite-sized: het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat - 2023, week 15

Bite-sized

Labour pleit voor een meer interventionistische regering op voedselgebied

In een vraaggesprek met de Farmers Guardian zei Defra-schaduwminister Jim McMahon dat de regering een rol moet spelen in het creëren van een gelijkwaardige relatie tussen supermarkten en boeren. Een Labourregering zou van de grote supermarktketen ook meer flexibiliteit verwachten, aldus McMahon. De huidige regering zou volgens hem geen verantwoordelijkheid willen nemen wat betreft voedselzekerheid. Labour zou overwegen een nieuw nationaal orgaan in te stellen dat toezicht moet gaan houden op de voedselzekerheid.

Ophokplicht opgeheven buiten beschermingszones in Engeland, Wales en Noord Ierland

Met ingang van 18 april jl. is in het grootste deel van deze landen de ophokplicht niet langer van kracht. Het betekent dat vanaf dezelfde datum eieren gelegd door hennen die toegang hebben tot een vrije uitloop weer kunnen worden verkocht als ‘free range’ (gov.uk; daera-ni.gov.uk). In Schotland was geen ophokplicht ingevoerd.

Supermarkten verlagen melkprijzen maar voedselinflatie blijft hoog

Tesco, Sainsbury’s, Aldi, Lidl en Asda verlaagden de afgelopen week de prijs voor een pint melk met tenminste 5 pence tot 90 pence. De supermarktketens bevestigden dat het geen verschil zal maken voor hoeveel boeren betaald krijgen. Tesco en Asda verklaren dat ze prijs verlagen omdat de kostprijs is gedaald. De grootste zuivelproducent in het land, Arla, verwachte vorige maand al dat de prijs voor melk zou gaan dalen vanwege het groeiende aanbod en de afnemende vraag van prijsbewuste consumenten. Melk kost nog altijd meer dan tweemaal zoveel als in maart 2020 toen de gemiddelde prijs ongeveer 43 pence bedroeg (Farmers Weekly). Dit alles in een week dat bekend werd dat de inflatie in het VK nog steeds boven de 10% uitkomt, vooral veroorzaakt door immer stijgende voedselprijzen.

Defra stelt extra subsidies beschikbaar aan boeren voor beheer drijfmest en water

Defra verhoogt de middelen die beschikbaar zijn via het Slurry Infrastructure Grant tot £33,9 miljoen en stelt £10 miljoen extra beschikbaar via het Water Management Grant voor de aanleg van waterreservoirs op de boerderij (gov.uk). De extra middelen vormen onderdeel van een nieuw geïntegreerd Plan for Water van de regering voor Engeland. De publicatie van dit plan komt op een moment van groeiende kritiek op wat milieuorganisaties beschouwen als een gebrek aan actie van de regering voor de aanpak van de vervuiling van rivierwater, zie bijvoorbeeld: sustainweb.org.