Landbouwbeurs Agromek sluit jubileumjaar in Denemarken af

Oorspronkelijk zou de tweejaarlijkse landbouwtoeleveringsbeurs Agromek het startschot van de viering van 500 jaar agrorelaties Nederland – Denemarken zijn. Het waren tenslotte de Nederlandse boeren, die door Deense koning Christiaan II in 1521 waren uitgenodigd om op het eiland Amager bij Kopenhagen voor hof en hoofdstad groente te telen.

Presentatie in de NL stand op de Agromek
Beeld: Renske Nijland

De Agromek was bij uitstek een evenement om ons jubileum mee te starten, eventueel met aanwezigheid op hoog niveau t.b.v. het ondertekenen van een Memorandum of Understanding over landbouw, innovatie en klimaat. Het liep iets anders - Corona verhinderde de Agromek in januari 2021. De beurs werd uitgesteld tot november 2022 en werd daarmee een schitterend sluitstuk van het jubileumjaar. De MoU werd al eerder getekend, in maart 2021.

De NL stand

De Nederlandse stand op de beurs stond in het teken van landbouw, innovatie en klimaat. De stand was, heel toepasselijk, in de hal waar Agromek bedrijven en instanties plaatste die zich bezig houden met een duurzame landbouwtoekomst.  De stand was voorzien van een podium, een scherm en plek voor diverse gesprekken waar vlijtig gebruik van werd gemaakt door de Nederlandse bedrijven, die zich in de aanloop naar de beurs via FME, RVO, sociale media en ons netwerk aanmeldden om deel te nemen aan de NL stand. 

Zij vertegenwoordigden de bedrijfstak die een innovatieve bijdrage levert aan de Deense landbouw- en klimaatdoelstellingen. Zij gaven gedurende de beurs pitches over hun producten. Naast een mooi aantal deelnemers leverde de voorbereiding een groot aantal interessante contacten op. 

Op de stand stonden collega’s van de Nederlandse ambassade in Kopenhagen bezoekers te woord en gaven meer algemene informatie over Nederland en Denemarken en de onderlinge samenwerking in het licht van de viering van #500yearsNLinDK.

In de stand stond er een stroopwafelbakker die het verraste publiek vriendelijk de hele dag door vers gebakken stroopwafels aanbood. Door de heerlijke stroopwafelgeur wist iedereen de stand te vinden.

Nederlandse stand op de Agromek
Beeld: Renske Nijland
Nederlandse stand op de Agromek

Feestelijke openingsdag

Nederlandse Ambassadeur in Denemarken Nienke Trooster en Landbouwraad voor Denemarken Jack Vera namen deel aan het feestelijke openingsevenement van de beurs, met high-level vertegenwoordiging van zowel de Agromek als de Deense landbouwsector.  

Later die dag gaven zij samen met Martin Scholten (Wageningen University & Research) een presentatie op het hoofdpodium over de 500 jaar viering, de problemen in de landbouw en een blik op de toekomst. Aansluitend daarop vond er een rondgang over de beurs plaats.

Fireside chat Agromek
Beeld: Renske Nijland
Fireside chat op de Agromek

Aan het einde van de eerste dag vond op uitnodiging van de Deense landbouworganisatie een fireside chat plaats, waar directeur Flemming Nør Pedersen, klimaatexpert Hans Roust Thysen, Jack Vera, Martin Scholten en Martin Koekkoek van Pixelfarming Robotics aan deelnamen. Het thema was ook hier de klimaatdoelstellingen en hoe die te bereiken.

Agromek jonge bezoekers in de NL stand
Beeld: Renske Nijland
Agromek jonge bezoekers in de NL stand

Vier beursdagen

In totaal kwamen er 40.015 bezoekers naar de Agromek. Er was ook veel jeugd aanwezig. Twee keer per dag werd een schoolklas ontvangen op de stand voor een presentatie over de ambassade en de relatie tussen Nederland en Denemarken.

Belangstelling van de pers was er in de vorm van een fotograaf van de Boerderij en journalisten van POV International en het Deense landbouwtijdschrift Landbrugsavisen.

Landbouw Attaché Netwerk Kopenhagen

Email: KOP-LNV@minbuza.nl

Twitter: @AgriKopenhagen