Noord-Frankrijk ministeriële missie - FoodTech track - 3 tot 5 april 2023

Kansen voor de voedselverwerkende sector in Noord Frankrijk. Een regio dichtbij Nederland, maar soms toch ver weg … 

FoodTech FME
Beeld: ©FME

Waarom deelnemen aan deze missie naar Noord Frankrijk?

Uit een recent rapport dat de Nederlandse ambassade in Frankrijk heeft laten maken blijkt dat er volop mogelijkheden en ontwikkelingskansen in Noord-Frankrijk liggen. Ook voor de agrarische sector en in het bijzonder de voedselverwerkende sector.

In een eerder gepubliceerd artikel De Noord-Franse regio Hauts-de-France: kansrijk en dichtbij!  leest u meer over de agrosector in deze noordelijke Franse regio.
In dit artikel is onder meer te lezen dat grote bedrijven als Bonduelle, Roquette, Lesaffre, Cerela en Tereos in Noord-Frankrijk zijn gevestigd en zich sterk ontwikkelen op internationaal niveau. 

Vanwege de huidige internationale context heeft de regio Hauts-de-France (Noord-Frankrijk) besloten scherp in te zetten op de ontwikkeling van samenwerking en promotie van de regio in de buurlanden. Nederland valt daar uiteraard ook onder. Extra financiële middelen en mankracht worden hiervoor beschikbaar gesteld. Ook voor de voedselverwerkende industrie.

Kijkje achter de schermen

Een uitgelegen moment om een ‘kijkje te gaan nemen achter de schermen’ van deze regio en kennis te maken met de belangrijkste spelers maar ook met de kleinere start-ups. 
 

De rode loper gaat uit voor Nederlandse ondernemers

Om van deze kans gebruik te maken en van deze Noord-Franse dynamiek te profiteren, werkt het agro-team van de Nederlandse ambassade in Frankrijk nauw samen met verschillende spelers in de regio, zoals Invest Hauts-de-France, de internationale sectie van de Kamer van Koophandel en het team ‘strategische sectoren’ bij de regio zelf.

De voedselverwerkende sector kent enkele “Parels”

En om deze parels te ontdekken gaat u bij hen op bezoek. Dit is naar de nieuwe fabriek en het research-centrum van Lesaffre, vlak naast Lille. Een investering van 150 miljoen euro met een voorziene werkverschaffing voor 400 mensen. Lesaffre, bekend door broodgist, wil diversifiëren op het gebied van voeding en gezondheid en gebruikt hier innovatieve middelen bij. 

Een ander voorbeeld is het zeer innovatieve bedrijf Ynsect bij Amiens. Dit is een insectenfabriek, waar jaarlijks meer dan 20.000 ton keverlarven voor diervoeding wordt geproduceerd en ook zijn er reeds producten in ontwikkeling die in de menselijke voeding gebruikt mogen worden. Om het dna van dit bedrijf beter te verkennen, opent Ynsect de deuren voor de deelnemende bedrijven aan de missie.

In de versmarkt van Lille-Lomme heeft Euralimentaire zich gevestigd in een geheel nieuw gebouw. Euralimentaire is een ecosysteem voor start-ups van de metropoolregio Lille. Het doel van deze incubator is dat innovatie-actoren uit de sectoren agrovoeding, gezondheidsvoeding en logistiek in de regio Hauts-de-France samen worden gebracht. Dit geeft ook mogelijkheden voor Nederland. Naast Euralimentaire zitten ook Agrotech en Greentech in hetzelfde gebouw. 

Matchmaking event op 4 april

De Franse internationale Kamer van Koophandel, RVO en het Europe Enterprise Network (EEN) werken aan de organisatie van een groot matchmaking event dat op 4 april plaats zal vinden. Een unieke kans om met de juiste Franse partijen in gesprek te raken.

Mis deze unieke kans niet!

Deelnemen kan nog

U kunt u inschrijven voor deze missie via de RVO website  (zie ook link onderaan dit artikel). Aanmelden kan tot 31 januari.

Meer informatie nodig?

Neem contact op met:

Meer achtergrondinformatie is te vinden in het eerdere gepubliceerde nieuwsbericht (zie link onderaan).