Handelsmissie voedselverwerkende industrie naar Duitsland

Voedselverwerking ervaart momenteel een hele transformatie. Digitalisering, energieverbruik en voedsel trends zijn enkele focus thema’s met grote uitdagingen. Dat betekent tegelijkertijd een uitstekende gelegenheid om naar nieuwe mogelijkheden te kijken voor samenwerking tussen Duitsland en Nederland. Daarom organiseerde het Landbouw Attaché Netwerk Berlijn samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), psps business abroad en OostNL een handelsmissie voor Nederlandse bedrijven.

Beeld: Anna Sandl

De handelsmissie begon met een bezoek aan Karlsruhe met presentaties van het Max Rubner Institut, Fraunhofer ISI en Alpha-protein. Over de thema’s insectenkwekerij, trends in de voedselindustrie en onderzoek op het gebied van voedselverwerking werd gepresenteerd. In de avond vond er een netwerkdiner plaats met experts en bedrijven uit de regio.

Op de tweede dag stonden bedrijfsbezoeken op het programma, daaronder trinamiX met NIR spectroscopy en toepassingen in de voedsel en voer en Der Apfel-Schneider met appelteelt en verwerking. Io business consulting presenteerde aansluitend hoe voedselproductielocaties in Duitsland gepland en gebouwd worden. ‘s avonds mocht de groep aansluiten bij een event van het regionale food-cluster food.net:z met rond 30 Duitse bedrijven. Hier stond het thema circulaire economie in de voedselverwerking centraal. Nederlandse deelnemers konden zich met een kleine tentoonstelling presenteren en in contact komen met Duitse bedrijven. Op de laatste dag was er nog een presentatie van Hammermühle, een producent van glutenvrije bakproducten, en erfa foodservice gaf een overzicht van deze sector in Duitsland.

Beeld: Anna Sandl
Beeld: ©Camiel Heijnen/Duitslandnieuws.nl

Tijdens de missie hadden bedrijven de gelegenheid om mogelijkheden tot samenwerking te verkennen alsook zich te informeren over hoe men de Duitse markt kan betreden. Als follow-up van de missie worden Duitse bedrijven volgend voorjaar naar Nederland uitgenodigd om de contacten verder te intensiveren.

Aanleiding van deze missie was het marktrapport over de voedselverwerkende industrie in Duitsland van het Landbouw Attaché Netwerk Duitsland, RVO en een aantal regionale ontwikkelingsmaatschappijen. In het rapport wordt een algemeen overzicht van de sector gegeven en actuele thema’s in de voedselverwerkende industrie toegelicht. U kunt het marktrapport via onderstaande link gratis aanvragen.