Het milieu-etiket is in Italië per 1-1-2023 verplicht voor alle verpakkingen

Met de invoering van het milieu-etiket worden de indicaties volgens EU richtlijn 129/97/EC betreffende packaging labelling geïmplementeerd en wordt er aan de indicaties van de EU, om gebruik van digitalisering van etiketten te bevorderen, voldaan.

CONAI
Beeld: ©CONAI

Op alle verpakkingen moet aangegeven worden wat de juiste verwijdering van de verpakking is zodra deze afval wordt, zodat het voor de consument makkelijker is om verpakkingsafval op de juiste wijze weg te gooien. Zo wordt de consument bewust gemaakt van de uiteindelijke eindbestemming van dit afval. Bovendien kunnen verpakkingen, als ze na gebruik in de juiste afvalstroom terecht komen, optimaal worden verwerkt en gerecycled. Het milieu-etiket geldt ook voor verpakte voedingsmiddelen.

Het milieu-etiket kan worden aangebracht door het bedrijf dat de verpakte producten op de markt brengt of door het bedrijf dat de verpakking fabriceert, omdat deze laatsten beter op de hoogte zijn van de aard van het verpakkingsmateriaal.

Bij B2C is het Nederlandse bedrijf dat direct aan de Italiaanse consument verkoopt verantwoordelijk voor een correct milieu-etiket; bij B2B dient de verantwoordelijkheid contractueel te worden overeengekomen tussen de Nederlandse fabrikant van het verpakkingsmateriaal en het Italiaanse bedrijf dat de verpakte producten op de markt brengt.

Het Italiaanse consortium van producenten en gebruikers van verpakkingsmateriaal CONAI heeft een tool ontwikkeld met als doel de door de wet voorgeschreven recyclingdoelstelling van verpakkingsafval te halen. Deze praktische tool biedt hulp aan ondernemingen bij het maken van een label: Conai Tool B2B (alleen beschikbaar in de Italiaanse taal).

Wilt u meer weten? Stuur dan een email aan ROM-LNV@minbuza.nl: we helpen u graag.