'De staat van Landbouw, Natuur en Voedsel' staat live

Op 1 december 2022 verscheen de tweede editie van de jaarlijkse rapportage ‘Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel.’ Het rapport geeft een overzicht van de stand van zaken in de Nederlandse agrarische sector, de natuur en de voedselconsumptie. En is sinds dit jaar uitgebreid met de thema's natuur en visserij. De publicatie is gekoppeld aan een nieuwe website van het ministerie van LNV, die met één druk op een virtuele knop tijdens een lunchbijeenkomst werd gelanceerd door secretaris-generaal Jan-Kees Goet.

Rapportage en nieuwe website maken informatie toegankelijker

De website De Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel geeft toegang tot de meest relevante en beschikbare informatie over thema’s waar LNV beleidsmatig verantwoordelijk voor is. Ook toont de site de meest actuele data en de belangrijkste indicatoren. De publicatie en de website moeten informatie toegankelijker maken voor beleidsmakers, de Tweede Kamer, sectorpartijen, media en het bredere publiek. Bezoekers vinden zo sneller informatie per beleidsthema. Nieuw is dat alle mogelijke relevante feiten en cijfers nu overzichtelijk bij elkaar staan. Dat maakt informatie veel sneller vindbaar.

LNV heeft doorlopend behoefte aan informatie over ontwikkelingen in structuur, economische betekenis, handel met het buitenland en milieuprestaties van de gehele agroketen. Maar ook aan informatie over bijvoorbeeld natuur en visserij om de interactie met de Tweede Kamer zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij is de informatie nodig voor de monitoring en verantwoording van (delen van) het LNV-beleid.

De rapportage is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uitgevoerd door Wageningen Research en het CBS. De website is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ontwikkeld door WUR.

Ontwikkeling

De publicatie (rapportage) geeft een samenhangend beeld van de ontwikkelingen op de terreinen landbouw, natuur en voedsel. De publicatie staat daarmee in een lange traditie. Jaren geleden was er het jaarlijkse Landbouweconomisch Bericht, dat werd het Voedseleconomisch Bericht. In de historische collectie van het CBS is zelfs de publicatie ‘Staat van den Landbouw in het Koningrijk der Nederlanden’ uit 1825 te vinden is. Nu komen alle LNV-domeinen in beeld: De Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel.

De Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel