Frankrijk: einde doden eendagskuikens per 1 januari 2023

In de Franse eierindustrie worden jaarlijks zo’n 50 miljoen mannelijke kuikens geshredderd of vergast. Vanaf 1 januari 2023 komt hier een einde aan en zullen er geen mannelijke kuikens voor de productie van schaaleieren meer worden gedood. 

Dit is overeenkomstig eerder gedane toezeggingen. Dankzij de inzet van de Franse legindustrie, in samenwerking met steun van de staat, zijn de nodige aanpassingen in de broederijen die daarvoor nodig waren doorgezet en gefinancierd.
De Franse eierindustrie is samen met de Duitse de eerste ter wereld die een einde maakt aan deze praktijk.
 

2023 einde eendagshentjes
Beeld: ©CR - AgroTeam

Wat ging hieraan vooraf?

Het ontwerpdecreet voor het stoppen van doden van mannelijke kuikens werd goedgekeurd op 5 februari 2022 door de Raad van State. Wij vermeldden dit al in een eerder agrobericht (zie link onderaan dit artikel).

Broederijen werkten vanaf die datum aan uitbreidingen om de selectiemachines te kunnen instaleren zodat uiterlijk eind 2022 een einde zou komen aan het doden van mannelijke kuikens. Het Comité National pour la Promotion de l`Oeuf (CNPO) was hier nauw bij betrokken.

De grote Franse supermarktketens dragen gezamenlijk € 50 miljoen bij in de kosten voor machines om het geslacht van kuikens in het ei te bepalen

“We hebben binnen de sector een akkoord kunnen sluiten over die kosten”, zegt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de nationale organisatie voor de promotie van eieren CNPO.

Voor elk in een winkel verkocht ei betalen de supermarkten aan de broederijen, € 0,59 per 100 eieren. Dat komt volgens Beaudet neer op een totaal bedrag van € 50 miljoen.

“Dat bedrag zal niet noodzakelijkerwijs direct doorberekend worden in de verkoopprijs van eieren, maar de retail kan dat wel terughalen via andere producten. Uiteindelijk betaalt de consument dus voor het seksen van eieren.”

Steun Franse staat

De Franse staat heeft al eerder een bedrag van € 10,5 miljoen toegezegd.

“Alle schakels in de keten dragen bij aan de financiering”, aldus minister Marc Fesneau van landbouw.

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, dringt hij er opnieuw op aan het verbod op het doden van eendagskuikens, dat ook in Duitsland geldt, uit te breiden naar de gehele Europese Unie. Frankrijk en Duitsland hebben dit al meermalen aangekaart in de Landbouwraad in Brussel.

In Nederland heeft minister van landbouw Adema aangekondigd nog níet over te gaan op een verbod op het doden van eendagshaantjes, maar wel te werken aan een forse reductie.