Nieuwe lelie vernoemd naar topvoetballer!

Op 28 oktober jl. onthulde de Nederlandse Ambassadeur, Peter van der Vliet, de naam van een nieuwe leliesoort, “Shinji Ono”, vernoemd naar de Japanse topvoetballer ter ere van zijn uitmuntende prestaties in diverse ploegen, waaronder Urawa Reds, Feyenoord, waarmee hij de UEFA-cup won, en Consadole Sapporo, waar hij nu speelt.

Alle drie de clubs hebben teamkleuren die worden gekenmerkt door een vurige rode tint, de kleur van de nieuwe variëteit.

De onthulling vond plaats tijdens een speciale ceremonie gevolgd door een buffet-lunch op de residentie, in nauwe samenwerking met Lily Promotion Japan. Dit was de eerste keer sinds 2019 dat alle belanghebbenden van de lelieketen bijeen konden komen in de ambtswoning van de Ambassadeur.  De Ambassadeur en zijn vrouw, Joan Mitchell-Van der Vliet, en Denise Lutz, de Landbouwraad in Tokio, hebben een 60-tal gasten uit Nederland en alle hoeken van Japan van harte verwelkomd.

De Nederlandse Ambassadeur, Peter van der Vliet (l) onthult de naam van de nieuwe lelie "Shinji Ono". Links: Joan Mitchell - van der Vliet (foto: Keita Sawa)

Nederlandse Ambassadeur: Japan blijft één van de belangrijkste markten voor de Nederlandse leliebollensector, omdat de Japanse markt altijd geïnteresseerd is in nieuwe en zeldzame soorten. Ik hoop dat deze nieuwe leliesoort een belangrijke rol gaat spelen om de harten van de mensen van beide landen op te vrolijken in deze moeilijke tijden waarin we grip moeten krijgen op het post-coronatijdperk, de voortdurende effecten van de oorlog in Oekraïne en de steeds meer verontrustende gevolgen van klimaatverandering.

Shinji Ono kon helaas de ceremonie niet bijwonen, maar sprak de gasten toe via een videoboodschap (te zien op Youtube : https://t.co/GmGYftFrE3).

Videoboodschap Shinji Ono (foto: Keita Sawa)

Shinji Ono: Urawa Reds, waar ik begon als professionele voetballer, Hokkaido Consadole Sapporo, waar ik momenteel speel, en Feyenoord; al hun teamkleuren zijn rood. De lelie heeft een kleur die een diepe band met mij heeft, rood! Ik ben erg blij dat deze lelie "Shinji Ono" is genoemd.

Jan de Wit, vertegenwoordiger van de Verre Oosten export groep van Anthos, Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, gaf een toespraak namens de aanwezige Nederlandse bollenexporteurs en verklaarde dat als kleur van het jaar 2022-2023 “Lovelily Red” is gekozen, in de hoop dat deze warme kleur vreugde en energie kan schenken in deze periode van onrust. Aan hem werd een oorkonde uitgereikt ter viering van het 100-jarig bestaan van zijn bedrijf, Jan de Wit en Zonen B.V., namens Lily Promotion Japan, de organisatie ter promotie van de Nederlandse leliesector in Japan. 

De heer Jan de Wit ontvangt een oorkonde van de heer Masashi Toyoshima (foto: Keita Sawa)
Denise Lutz, de Landbouwraad in Tokio sloot het evenement af. (foto: Keita Sawa)

Volgend jaar begint de kweek van “Shinji Ono” leliebollen, veredeld door Vletter de Haan, in Nederland. De bollen worden in februari 2024 naar Japan geëxporteerd en in mei van dat jaar zullen dan de eerste snijbloemen van deze schitterende lelie in de Japanse bloemenwinkels verschijnen.

In het komende bloeiseizoen kunnen de bezoekers aan de residentie de  “Kodaira” lelie, door de Ambassadeur in 2019 vernoemd naar schaatsster Nao Kodaira, bewonderen wanneer ze in bloei komen, en in de nabije toekomst zal men daar ook van de “Shinji Ono” lelie kunnen genieten.

Groepsfoto met alle aanwezigen (foto: Keita Sawa)