Frankrijk: erkenning klimaatschade 2022 en start uitbetaling

Boeren in elf departementen (Franse provincies) zullen in het kader van de regeling voor landbouwrampen snel compensatie krijgen voor schade die is veroorzaakt door de droogte afgelopen zomer, met name in de veehouderij, zo heeft het Nationaal Comité voor Risicobeheer in de Landbouw (CNGRA) op dinsdag 18 oktober 2022 bekendgemaakt.

Klimaat
Beeld: ©OF

Ook al eindigt de officiële ’erkenningscampagne’ pas eind oktober, het comité heeft toch nu al de gebieden aangewezen waarvoor de geconstateerde verliezen in aanmerking komen voor financiële vergoeding, meldt het persbericht van het Franse landbouwministerie.

Het gaat om gebieden in en rond het Centraal Massief : Ardèche, Aveyron, Cantal, Drôme, Loire, Haute-Loire, Lot, Lozère, Puy-de-Dôme, Rhône en Tarn. De boeren uit deze departementen kunnen een eerste erkenning op basis van een voorlopig verliespercentage verkrijgen.

Betalingen vanaf begin november

De voorschotten zullen begin november worden uitbetaald voor deze prioritaire gebieden, naarmate de dossiers worden onderzocht. Deze aanzienlijke versnelling van het tijdschema voor de meest door de droogte getroffen voederarealen moet zorgen voor een cruciale eerste geldinjectie voor de zwaarst getroffen boeren. Deze boeren hebben natuurlijk niet alleen schade door de droge zomer, maar daar bovenop ook last van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne waardoor voeder- en energiekosten extra hoog zijn.

Het ministerie hoopt zo ongecontroleerde ‘decapitalisatie’ te voorkomen, d.w.z. te voorkomen dat boeren hun vee moeten verkopen omdat ze het niet meer kunnen voeden, omdat er in de zomer te weinig gras is geoogst of omdat er te weinig kapitaal is om voer te kopen.

De commissie is dinsdag ook bijeengekomen om zich uit te spreken over de verzoeken om erkenning als landbouwramp van de verschillende klimatologische gevaren die zich begin 2022 hebben voorgedaan, met name de vorstschade.

Rekening houdend met de eerste erkenningen van 6 juli j.l. heeft de CNGRA bevestigd dat zij de schade als gevolg van de vorst van april 2022 in 27 departementen ook als landbouwramp erkent.

De hagelbuien van mei en juni troffen 11 departementen. Deze zijn nu ook erkend als landbouwramp, wegens verlies van middelen (productiemiddelen), voor een bedrag van 1,8 miljoen euro aan voorlopige schadevergoedingen.

Schade in de boomteelt door vorst

Boeren uit deze in totaal 27 departementen zullen opgeteld 76,3 miljoen euro aan schadevergoeding ontvangen, aldus het ministerie. Met name de Garonne, de Dordogne en bepaalde streken in het oosten en het noorden van de regio Aquitaine zijn zwaar getroffen.

Een volgende meeting van de CNGRA is gepland voor december, om de definitieve financiële vergoedingen voor de meest door de droogte getroffen departementen vast te stellen.

Gebruik van satellietbeelden

Overigens maakt het Franse ministerie van landbouw voor de inschatting van de schade per bedrijf als gevolg van de droogte, gebruik van satellietbeelden. Hierover is in de sector discussie ontstaan omdat deze beelden een zekere onnauwkeurigheid zouden inhouden. Het ministerie van landbouw heeft echter laten weten dat het niet over de mensen en middelen beschikt om inspecteurs naar ieder bedrijf te sturen in de getroffen gebieden, en dat er dus geen andere optie is dan de satellietbeelden.

Frankrijk heeft stevig geïnvesteerd in de betreffende technologie, en er zijn een aantal succesvolle startups op dit gebied.

Een voorbeeld is TerraNIS. Deze startup werkt met de algoritmen die zijn ontwikkeld door Cerema (Center for Studies and Expertise on Risks, the Environment, Mobility and Urban Planning).

TerraNIS heeft onlangs een strategisch samenwerkingsproject aangekondigd dat moet leiden tot een fusie met twee andere bedrijven: WeatherForce, gespecialiseerd in de co-creatie van intelligente weeroplossingen, en CAP 2020, dat zich richt op agroklimatologie. De combinatie van deze drie bedrijven moet een technologische troef vormen en het bedrijf in staat stellen zich open te stellen voor andere markten door satellietbeelden, verbonden objecten, agronomische gegevens en meteorologische intelligentie te combineren.

Een ander voorbeeld van toepassingen van satellieten is de Franse startup My Easy Farm. Zij gebruiken satelliet gegevens om de CO2-concentraties te monitoren en projecten te ontwikkelen voor de boeren om het project en extra verdienmodel van voor koolstofkredieten voor boeren te ontwikkelen enen bij te dragen aan vermindering van CO2.

Het Franse nationale onderzoeksinstituut voor landbouw, voedsel en milieu - INRAE, werkt aan visualisatie van bossen met behulp van satelliet beelden. Doel is de veranderingen in de koolstofopslag in bossen wereldwijd in cartografie te zetten. Hiervoor gebruiken ze Biomass Carbon Monitor.

Brede weersverzekeringen: hoe pakt Frankrijk dit aan?

Vanaf 2023 zal een nieuw systeem voor weersverzekeringen voor agrariërs ingaan, gebaseerd op de zogenaamde Omnibus-verordening van de EU. Het nieuwe systeem zal gebaseerd worden op een duidelijkere verdeling van de risico's over alle actoren. Zo nemen boeren zelf de risico's met een lage intensiteit voor hun rekening, risico's met een gemiddelde intensiteit kunnen worden verzekerd onder de toekomstige (gesubsidieerde) brede weersverzekering, en catastrofale risico's, waarvan de intensiteit en de frequentie met de klimaatverandering neigen toe te nemen, zullen door de staat worden gedragen.

Dit betekent dat, verzekerd of niet, de boer zich bij een catastrofale landbouw/klimaatramp kan melden bij één enkel loket (instantie) die de verliezen zal vergoeden (indien deze de minimumdrempel overschrijden). De minimale drempelwaarden zijn vastgesteld op 30% van de verliezen voor boomkwekerijen en graslanden, en 50% voor veldgewassen en wijnbouw. Indien de boer verzekerd is, zal deze vergoeding een aanvulling vormen op de door zijn verzekeraar uitgekeerde vergoeding. Indien de boer niet verzekerd is, kan hij niet meer dan 50% ontvangen van het bedrag dat de verzekerde ontvangt. De verzekering wordt uitgekeerd dankzij een gemeenschappelijk fonds van de staat waar President Macron 680 miljoen voor heeft toegezegd.