Bedrijvenbezoek NL CEO's voedingsindustrie aan Barcelona

Wist je dat Spanje de 3e bestemming is voor Nederlandse levensmiddelen? Dat en meer leerden de deelnemers van het bedrijvenbezoek aan Barcelona.

Groepsfoto
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse ambassade in Spanje
Groepsfoto

Dat Barcelona en Spanje ‘booming’ zijn, dat was wel te merken eind september. Maar liefst 3 groepen bezochten Barcelona om meer te horen over zaken doen in Spanje en over de zakelijke kansen.

Op vrijdag 30 september was het de beurt aan 14 CEO’s uit de voedingsindustrie. Onder leiding van Sector Banker Food ING Ceel Elemans bezochten zij Barcelona. Het bedrijfsbezoek op de donderdag aan Europastry had de interesse gewekt van meerdere bedrijven uit de bakkerijsector en zij waren dan ook goed vertegenwoordigd in de groep. Maar ook bedrijven uit de food industry en food service waren van de partij.

Honorair Consul van Nederland in Barcelona Dirk kremer heette hen namens de ambassade welkom bij Cava Codorníu. Hij vertelde de groep over de opvallend hoge aanwezigheid van Nederlandse bedrijven in de regio Barcelona, zo’n 800. In heel Spanje gaat het om bijna 3000 bedrijven. Multinationals zijn eerder in de regio Madrid te vinden, het MKB meer in Barcelona.

Qua zakendoen is het belangrijk om alleen te onderhandelen met de nummer 1 van het betreffende bedrijf, die heeft de beslissingsbevoegdheid. Zorg daarnaast voor een extra portie geduld en bouw aan de relatie.

Lotte Engels, hoofd van het Netherlands Business Support Office vertelde de bedrijven dat zij zeker bij het NBSO moeten  aankloppen als zij meer informatie willen over zakendoen in de regio Barcelona. Daar zit veel informatie over de do’s and don’ts voor de eerste stappen op de Spaanse markt. Maar ook om een beeld te krijgen over de match van jouw product met de vraag of over praktische zaken, zoals het openen van een bedrijf, kunnen zij je informeren.

Nina Berendsen, Landbouwraad van de ambassade in Madrid, ging daarna in op de agrofoodsector. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Nederland de 8e bestemming is voor de Spaanse agrifoodproducten, maar dat Spanje zelfs op plek 3 staat als belangrijkste bestemmingsland van Nederlandse agrifoodproducten? En deze export uit Nederland blijft groeien.

De prijsstijging van de levensmiddelen in de supermarkten, 15% in het afgelopen jaar, baart wel wat  zorgen. De droogte en hoge temperaturen veroorzaken in Zuid-Europa een slechte oogst en de gestegen kosten voor grondstoffen, energie en lonen dragen bij aan deze prijsstijging.

Mocht je interesse hebben in de Spaanse markt, dan is het bezoek van een beurs ook een goede stap om je te oriënteren. Denk dan aan Alimentaria (2024), Free From Functional Food Expo (6-7 juni Barcelona) en Organic Food Iberia (7-8 juni Madrid). Je kunt meer informatie vinden over agrifoodbeurzen in Spanje via: Agenda activiteiten Spanje