Spanje: Grote interesse voor seminar klimaatslimme landbouw om bodemerosie en klimaatverandering tegen te gaan

Wie had dat durven hopen: een volle zaal met boeren, wetenschappers en ambtenaren om te praten over klimaatadaptatie en de rol hierin van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid. Op 29 september was het echt zo ver. Toen organiseerden we het seminar over klimaatslimme landbouw in de regio Castilië en La  Mancha in Spanje.

Groepsfoto deelnemers
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje
Groepsfoto deelnemers

Project

De aanleiding voor het seminar is een lopend project om te zoeken naar oplossingen voor een beter bodem- en watermanagement in het steeds droger wordende Spanje. Dit wordt uitgevoerd door Ángel Miguel de García van Wageningen Environmental Research.

Een belangrijk onderdeel van het project is het betrekken van de stakeholders en het belang van een duurzame ontwikkeling van de landbouw voor de sociale cohesie en economische levensvatbaarheid van het steeds leger wordende, rurale Spanje.

Wil je meer weten over de inhoud van dit project, bekijk dan de agrospecial: Verbetering bodemkwaliteit centraal in samenwerking Spanje-Nederland.

Het seminar

Het seminar werd geopend door de Nederlandse ambassadeur in Spanje Roel Nieuwenkamp. Hij sprak over het belang van samenwerking tussen Spanje en Nederland om maximaal kennis te verzamelen en uit te wisselen. Voor het tegengaan van klimaatverandering en het bereiken van de SDG’s is dit van essentieel belang.

Opening ambassadeur
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje
Opening seminar door ambassadeur Roel Nieuwenkamp (m), Directeur Generaal Landbouw van Castilië en La Mancha Cruz Ponce (l) en Ana Elisa Rodriguez namens Finca La Pontezuela (r)

Boerenorganisatie COAG presenteerde hun recent verschenen rapport over de gevolgen van de klimaatverandering: een stijging van 2 graden Celsius betekent 20% minder olijfoogst. Zie het rapport in het Spaans hier: rapport COAG

De directeur generaal landbouw van Castilië en La Mancha praatte ons namens de regionale overheid bij over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de regio. Twee van de ecoregelingen binnen het GLB kunnen ingezet in houtachtige gewassen, zoals in de olijfgaarden. Het gebruik van bodembedekking is 1 van de opties, die als meest impactvolle optie in het project is geïdentificeerd.

Tijdens de ronde tafel werden best practices gedeeld over het gebruik van bodembedekking en kwamen de voor- en nadelen boven tafel. Het wetenschappelijke bewijs ligt er: door bodembedekking verbetert de bodem, wordt water vastgehouden en kan je kosten besparen. Maar inderdaad, de eerste jaren kan je te maken hebben met een lagere oogst en zal er nog veel maatwerk nodig zijn.

Volle zaal met deelnemers
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje
De volle zaal met vooraan de deelnemers aan de ronde tafel: Raquel Luján Soto van CSIC-CBAS, José Eugenio Gutiérrez Ureña van SEO/BirdLife en het LIFE project Olivares vivos en Miguel Mencía, 1 olijventeler die bedekte teelten al gebruikt.

En na de presentatie van Kristiaan Tetteroo over carbon credits en de landbouw mochten we de olijfgaard in. Daar kwam het echte gesprek tussen de believers, late adapters en twijfelaars op gang.

We kijken de komende maanden of we via een pilotproject en het opzetten van een groep boeren die samen kunnen werken, een belangrijke volgende stap kunnen zetten in de implementatie en de uitbreiding van het project.

Olijfgaard
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje
In de olijgaard komt de discussie tussen de deelnemrs op gang, terwijl de lokale televisie opnames maakt.
Bodembedekking en compost in de olijfgaard
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje
Bodembedekking en compost in de olijfgaard