Brazilië, Agro-netwerk twee beurzen met een Nederlandse uitstraling

In juni en augustus vonden twee bijzondere beurzen plaats in Brazilië: de ‘Hortitec’ in Holambra (tuinbouw) en de ‘Agroleite’ (zuivel) in Paraná. Lees meer over de achtergrond en bekijk de video's met een impressie van deze tuinbouw- en melkbeurs gemaakt door de landbouwraad en team.

Bijzondere beurzen omdat ze beide georganiseerd werden door Braziliaanse Nederlanders, een heel Nederlandse uitstraling hadden en er veel Nederlandse bedrijven aan deelnamen. Doel van dit artikel is niet om daarvoor trots en bewondering te oogsten in Nederland maar u te wijzen op een netwerk in deze sectoren dat een entree in de groeiende Braziliaanse markt aanzienlijk kan versoepelen.

En ook om u te wijzen op de agritech missie voor duurzame landbouw in Brazilië die in januari 2023 zal plaatsvinden.

Agri-tech uit Nederland

De Braziliaanse markt kent veel belemmeringen. De zogenaamde ‘Brazil cost’ voor de bureaucratie en heffingen om nationale producenten te beschermen. Voor technisch hoogwaardige producten die niet in Brazilië worden geproduceerd gelden die heffingen niet. Goede ondersteuning en een goed netwerk blijven belangrijk bij entree in de markt. De Nederlanders die u voorgingen, zowel de Nederlanders in de coöperaties (die ook en soms vooral Braziliaan zijn) als de bedrijven die later kwamen kunnen zeer behulpzaam zijn voor nieuwkomers. De twee beurzen hebben dat voor mij te meer aangetoond. Er wordt vooral naar Nederland gekeken voor kennis en technologie.

De Hortitec 2022: met een Nederlandse bedrijvendelegatie naar Holambra

Eind juni namen vijf bedrijven in een NL stand deel aan de Hortitec, de belangrijkste tuinbouwbeurs van Brazilië. Daarnaast waren er veel NL bedrijven met een eigen stand. De beurs is geïnitieerd door een Braziliaanse Nederlander en trekt meer dan 40.000 bezoekers. Zie hieronder de video-impressie. Wat mij opviel tijdens de beurs is hoe behulpzaam de contacten die we daar hebben via de NL coöperatie waren voor de deelnemende bedrijven. Soms als potentiële klant maar vaak als adviseur of netwerkingang in de sector. Onze deelnemers  TAPP, SOWNET, East-west Seeds, Flexibel en Fairplant hebben er hun voordeel mee gedaan.

De Agroleite 2022: Dé melkbeurs van Brazilië

Op het beursterrein van de Agroleite bevind je je in een pretparkachtige weergave van Nederland. Met traditioneel Nederlandse huisjes, stroopwafels en veel Nederlandse stands . Met de regen en de kou van de winter in Paraná was het plaatje compleet. Ik heb het gevoel dat veel toeleveranciers voor de melkindustrie de weg naar deze beurs hebben gevonden. Voor de achterblijvers: hieronder een video impressie. Mede door de Nederlandse aanwezigheid in Paraná is de zuivel sector in Paraná toonaangevend in Brazilië. Door de hoge melkprijzen en de goede opbrengsten in de landbouw algemeen wordt er dit jaar desondanks de hoge input prijzen geïnvesteerd in verdere modernisering van de sector. Bedrijven als Lely doen het goed in deze provincie.

Samenwerking in de zuivel en de tuinbouw

Nederland en Brazilië hebben een lange en intensieve relatie op het gebied van samenwerking in de landbouw en handel. Beide zijn we belangrijke spelers op het wereldtoneel en delen daarom de verantwoordelijkheid om te werken aan een duurzamer voedselsysteem dat een groeiende bevolking kan voeden binnen de grenzen van ons planeet. De tuinbouw en de zuivel zijn belangrijke sectoren voor gezonde en duurzame voeding. De tuinbouw sector in Brazilië heeft te maken met zwakke logistiek en nog niet heel zekere supply chains. Daar kunnen we als Nederland iets in betekenen. De melkindustrie is aan het concentreren en moderniseren met ook veel investeringen in de verwerkingsindustrie.

Hortitec Meet the Dutch
Beeld: LAN, Brazilië

Nieuwe missie in januari 2023, inschrijving open vanaf september

De Nederlandse landbouw heeft een goede naam in Brazilië en met de aanhoudende groei in de sector is er vraag naar Nederlandse technologie om de productiviteit te verhogen en de duurzaamheid van de productie te verbeteren. In januari organiseren we een inkomende missie naar Brazilië waarbij we focussen op de agritech. We bezoeken de staten São Paulo (waar Holambra ook ligt) en Minas Gerais. De inschrijving opent in september via RVO.