WAPA: Europese appeloogst plust 1%, perenoogst 20% hoger dan vorig jaar

Tijdens Prognosfruit in Belgrado zijn de jaarlijkse oogstprognoses voor de appelen- en perenteelt bekendgemaakt.

Uit de cijfers blijkt dat de Europese appeloogst dit jaar met 1% zal toenemen ten opzichte van 2021, de perenoogst zal naar verwachting 20% toenemen ten opzichte van de uitzonderlijk lage oogst vorig jaar en met 5% ten opzichte van het driejarig gemiddelde.

De groei van de perenoogstkomt voornamlijk op het conto van Italie en Frankrijk die hun productie meer dan zien verdubbelen ten opzichte van 2021 met respectievelijk 473.690 en 137.000 ton. De Poolse appeloogst wordt 5% hoger geraamd dan vorig jaar met een productie van 4.495.000 ton. Ook de Italiaanse appeloogst komt naar verwachting 5% hoger uit (2.150.000 ton).

Nederland en Belgie verwachten een appeloogst in lijn met het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De Nederlandse perenoogst valt naar verwachting 8% hoger uit dan vorig jaar, maar wel 1% lager dan het driejarig gemiddelde. De Belgische perenoogst is naar verwachting dit jaar 3% hoger en ook 2% hoger dan het driejarig gemiddelde, meldt agf.nl op basis van de WAPA-cijfers.