Etikettering van levensmiddelen in Duitsland

U wilt levensmiddelen naar Duitsland exporteren? Hier vindt u informatie over de geldige etiketteringsvoorschriften.

Etiketteing levensmiddelen

In het algemeen gelden in Duitsland de Europese voorschriften voor de etikettering van producten: verordening (EU) Nr. 1169/2011.

Alle producten die in Duitsland op de markt komen, moeten een Duitstalige gebruiksaanwijzing en productinformatie bevatten. Voor alle producten op de EU-markt geldt: de gebruiksaanwijzing moet leesbaar zijn in de taal van het land waar het product te koop is. Het komt overigens steeds vaker voor dat fabrikanten de gebruiksaanwijzingen en productinformatie in meerdere talen opstellen.

De Duitse voorschriften voor de etikettering van levensmiddelen staan in de Lebensmittelinformations-Verordnung uitgelegd. Het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit BVL heeft de belangrijkste informatie hier samengevat.

De volgende vermeldingen zijn verplicht op het etiket:

  • Naam van het product
  • Ingrediënten
  • Additieven
  • Declaratie van alle ingrediënten ook bij gemengde ingrediënten
  • Minimale houdbaarheidsdatum
  • Inhoud (Füllmenge)
  • Gegevens van fabrikant
  • Lotnummer en prijs.

Sinds december 2014 is in de EU een wijzing van der verordening in werking getreden. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • De grootte van de letters op de verpakking of het etiket wordt voorgeschreven.
  • Allergenen moeten opvallend worden vermeld.
  • Voedingswaardevermelding wordt voor alle levensmiddelen verplicht (op een enkele uitzondering na).
  • Gegevens van de producent, verpakker of verkoper moeten van de in de EU gevestigde exploitant zijn.
  • Land van oorsprong van het primaire ingrediënt moet zijn vermeld.
  • De datum van invriezen moet zijn vermeld.
  • De term ‘ontdooid’ moet zijn vermeld als het product ontdooid is en het proces van invriezen en ontdooien de kwaliteit van het levensmiddel kan beïnvloeden.
  • De term ‘met toegevoegd water’ moet zijn vermeld bij vleesbereidingen en vleesproducten die er als 1 stuk uitzien, als het watergehalte meer dan 5% is.
  • De term ‘samengesteld uit stukjes vlees/vis’ moet zijn vermeld als de indruk wordt gewekt dat het levensmiddel uit 1 stuk bestaat.

Meer informatie is ook in deze brochure te vinden: Achten Sie aufs Etikett! - Kennzeichnung von Lebensmitteln