Marokkaanse pluimveehouderij in ontwikkeling

Het Landbouwbureau Rabat presenteert een sectorstudie pluimveehouderij Marokko die werd uitgevoerd door de Netherlands-Africa Business Council (NABC). Deze vindt u in de bijlage.

Marokko is een middeninkomen land met ca. 38 mln. inwoners en daarmee een interessante markt voor pluimvee en eieren, zowel vers als in verwerkte producten. De pluimveehouderij kent vooral kleine, weinig efficiënte traditionele producenten van kippen en eieren. Tevens zijn er meerdere grote, moderne ondernemingen die op professionele wijze opereren en hun producten afzetten naar supermarkten en verwerkende industrieën. Daarnaast worden (levend) pluimvee en eieren verkocht op de vele open markten in dorpen en steden.

Pluimvee

Van 2010-2020 nam het verbruik van pluimveevlees met ruim 11% toe en de consumptie van eieren groeide naar 177 stuks per capita/jaar. De omzet van de sector groeide in die periode van EUR 2,25 md naar EUR 3,18 md per jaar. De sector kent nog vele uitdagingen, zoals inefficiënties in de productie, tekortkomingen in de aanvoerlijnen, achterblijvende technologie en hoge productiekosten. Deze studie geeft inzicht in de ontwikkelingen en ook in de zakelijke mogelijkheden op het gebied van productie, diervoeding, slacht en vleesverwerking en de verwerking van eieren. Daarnaast is er aandacht voor duurzame ontwikkeling zoals waterhergebruik en verwerking van afvalstromen.

Landbouwbureau Rabat, Juli 2022