Geslaagde conferentie tijdens 9e Free From Food Expo 7 juni 2022 Barcelona

Op 7 & 8 juni 2022 vond de 9e South editie van de internationale Free From and Functional Food and Ingredients Expo plaats in Barcelona. Dit was de eerste fysieke editie in Barcelona sinds 2019. Daarnaast is het de enige beurs in Europa die zich richt op de ‘free from’, veganistische, biologische, functionele en gezonde voedingsingrediënten. Het event biedt een Europees innovatieplatform waar dit jaar meer dan 3.900 bezoekers uit meer dan 60 landen naartoe kwamen.

Opening seminar Honorair Consul Dirk Kremer
Beeld: ©Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje

Op de beurs faciliteerde Entreprise Europe Network (EEN) matchmaking en vonden er interessante conferenties plaats binnen 3 verschillende op trends gebaseerde categorieën: Free-From Retail, Vegan en Plant-Based en Supplier and Insights. In totaal kwamen deze editie 65 deskundige sprekers aan het woord waaronder tijdens de paneldiscussie binnen de Free-From Retail categorie grote spelers zoals de supermarkt Mercadona, zuivelbedrijf Calidad Pascual en Fresh DSM. In de expositieruimte stonden o.a. de Nederlandse toonaangevende bedrijven als De Smaakspecialist, Dafco, Nutrilab en Zeelandia.

In Spanje wordt 52% van de ecologische voetafdruk veroorzaakt door de voedingsmiddelensector, volgens een studie uitgevoerd door de Europese Commissie en het ministerie van Consumptie. Bovendien is in Spanje het aantal mensen dat meer plantaardig voedingsmiddelen eet tussen 2019-2021 met 34% toegenomen. Momenteel is dit 13% van de mensen in Spanje, 10% wordt beschouwd als flexitariër (4,2 miljoen mensen in Spanje), 1,5% als vegetariër (550.000 mensen) en 350.000 mensen zijn veganistisch. Er bestaat een groeipotentieel de komende jaren voor de plantaardige producten. In 2021 was deze positieve ontwikkeling voornamelijk te zien bij de vleesvervangers en plantaardige dranken.

Conferentie Nederlandse ambassade in Madrid

De officiële opening van de beurs werd gedaan door de Honorair Consul Dirk Kremer in Barcelona. Dit jaar heeft de ambassade in Madrid voor het eerst een conferentie georganiseerd tijdens de beurs, binnen het ‘Vegan en Plant-Based’ onderdeel, over de rol van Nederland in het versterken van het wereldwijde eiwitecosysteem.

Na de opening door de Honorair Consul Dirk Kremer vertelde landbouwraad Nina Berendsen over de NL nationale eiwitstrategie en de Nederlandse Triple Helix werkwijze om de eiwittransitie te realiseren. Ook stipte zij het belang aan van de samenwerking met publieke, private en wetenschappelijke partners en de betrokkenheid van de samenleving.

Welkom door landbouwraad Nina Berendsen
Beeld: ©Landbouwteam Nederlandse ambassade in Madrid / Landbouwteam Nederlandse Ambassade in Spanje

Vervolgens vertelde Stephanie Gimbrère, Food consultant NL/SP, over haar ervaringen bij en de werkwijze van The Protein Community (TPC) van Food Valley. In haar presentatie toonde ze het ‘Dutch Protein Shift Ecosystem’. Daarnaast gaf ze een overzicht van de internationale leden van TPC, waaronder de Spaanse bedrijven Zyrcular Foods en Heura, en stipte aan wat TPC haar leden te bieden heeft. Ook informeerde ze over de TPC accelaration sessie over ‘Redifining the protein industry’ die op 16 juni plaats zou vinden. 

Na de presentatie over TPC van Food Valley kwamen twee Nederlandse bedrijven aan het woord die reeds zakendoen in Spanje. Allereerst kwam Hein Hamelijnck van Huijbregts Group B.V. aan het woord. Hij vertelde over de fabriek van Huijbregts Groep B.V. in Spanje, Barcelona (Massanes), de kennisuitwisseling tussen NL en SP, de uitdagingen voor de smaak, het vinden van alternatieve proteïnen en grondstoffen en het verminderen van additieven. Vervolgens vertelde Hein Velu van The Fabulous Farm, ook lid van TPC, dat hun vegetarische producten gericht zijn op mensen die van de smaak van vlees houden, maar er om verschillende redenen voor kiezen hun traditionele vleesconsumptie te verminderen. Deze producten liggen reeds in twee supermarktketens in Spanje.

Debat

Na de individuele presentaties nam Stephanie Gimbrère de rol op zich als gespreksleider om verder te debatteren over de uitdagingen (en bedreigingen) die de eiwittransitie met zich meebrengt. Ook vroeg ze hoe de bedrijven denken ervoor te kunnen zorgen dat steeds meer mensen bereid zijn om te kiezen voor duurzame plantaardige producten en hoe zich dit vertaald in hoe ze de klanten proberen te overtuigen om voor hun producten te kiezen. Tot slot vroeg ze de sprekers hoe zij de toekomst van duurzame voedingsmiddelen zien.

Debat
Beeld: ©Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje

Netwerkreceptie

Aansluitend op de conferentie organiseerde de Nederlandse ambassade een netwerkreceptie in de matchmakingruimte van EEN.

Netwerkreceptie
Beeld: ©Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje / Landbouwbureau Nederlandse Ambassade in Spanje

De Free From Functional Food Expo biedt het allernieuwste op het gebied van productontwikkeling en trends binnen het ‘free from and functional food’ segment en is dé ontmoetingsplek voor leveranciers, kopers van Europese topretailers, R&D, foodservice, bio, health en andere ‘free from en functional food’ distributiekanalen. Op 22-23 november 2022 zal de Free From Functional Food Expo Amsterdam editie plaatsvinden in de RAI en op 6-7 juni 2023 vindt de 10e Barcelona editie weer plaats.

Bekijk ook onze korte video die een goede indruk geeft van de beurs en de deelname door de Nederlandse ambassade.