Tweede editie GreenTech Americas in Mexico een groot succes

Van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 april vond de tweede editie van de GreenTech Americas plaats in het congres centrum van Querétaro, Mexico. GreenTech Americas is een door de RAI Amsterdam en hun Mexicaanse partner Tarsus georganiseerd evenement voor de mid-tech en high-tech beschermde tuinbouwsector. Het evenement bestaat uit een grote beursvloer, een podium waar bedrijven hun producten en diensten pitchen en een conferentieprogramma. Het werd een enorm succes.

Greentech
Beeld: ©LAN Mexico

Inauguratie
Op de eerste dag was landbouwraad Erik Plaisier één van de personen die het conferentieprogramma openden. Tijdens zijn speech benadrukte hij dat de samenwerking tussen de overheid, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven cruciaal is om tot oplossingen te komen voor de grote uitdagingen waar de tuinbouwsector momenteel voor staat. Bovendien gaf hij aan dat het goed is dat het internationale conferentieprogramma onderdeel uitmaakt van Greentech Americas als hét toonaangevende technologie-evenement voor de beschermde tuinbouwsector in Mexico. De conferenties spelen een belangrijke rol bij het delen van kennis en informatie, en nodigen uit tot dialoog.

Beeld: LAN Mexico

Iets later op de ochtend vond de inauguratie van de GreenTech Americas plaats. Sprekers tijdens de inauguratie waren de algemeen directeur van Tarsus México (José Navarro Meneses), directeur tuinbouw van RAI Amsterdam (Mariska Dreschler), de gouverneur van de staat Querétaro (Mauricio Kuri González), en Erik Plaisier. Tijdens zijn speech benadrukte Erik Plaisier dat klimaatverandering en de gevolgen daarvan - zoals droogte, temperatuurstijgingen of nieuwe plagen - een steeds grotere impact hebben op onze voedselproductie. Beschermde tuinbouw is een deel van de oplossing voor deze problemen. Nederland is wereldleider in de beschermde tuinbouwsector en staat bekend om haar innovaties, productiviteit en efficiëntie. En hoewel Nederland veel groenten blijft produceren en exporteren, is de export van technologieën en kennis steeds belangrijker geworden.

100 Nederlandse bedrijven
Tijdens de andere speeches werd duidelijk dat de beurs dit jaar, ten opzicht van de editie van augustus 2021, met 20% was gegroeid. Op de beursvloer stonden deze editie 170 bedrijven uit 15 verschillende landen, waarvan 70 uit Nederland. Bovendien waren er naar schatting 30 bezoekende Nederlandse bedrijven aanwezig, waarmee het totaal aantal Nederlandse bedrijven rond de 100 was. In totaal namen 250 verschillende Mexicaanse en internationale merken deel.

Winnaars start-up challenge
Op de eerste dag pitchten de twee winnaars van de door het landbouwteam van de ambassade, RAI Amsterdam, NBSO Querétaro, en KLM georganiseerde start-up challenge hun verhaal op de GreenTech Stage.

De challenge geeft jonge en innovatieve start-ups en scale-ups uit Nederland een directe toegang tot de Latijns-Amerikaanse tuinbouwmarkt. Alle inzendingen werden door een jury beoordeeld op de mate van innovatie, het duurzaamheidsniveau, de geschiktheid voor de Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse markt en de algemene presentatie. PATS Indoor Drone Solutions en Blue Radix hadden van alle inzendingen de hoogste score. Behalve deelname op de GreenTech stage, wonnen beide startups een vliegticket en een plek op de beursvloer.

Beeld: LAN Mexico

Koningsdag
Behalve conferenties en de beurs, is ook netwerken een zeer belangrijk aspect van beursdeelname. Ter gelegenheid van GreenTech en Koningsdag organiseerde het landbouwteam van de Nederlandse ambassade samen met het NBSO Querétaro, en  in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur Wilfred Mohr, om die reden een netwerkreceptie. Meer dan 350 mensen bezochten het evenement. Het overgrote merendeel van de deelnemers kwam uit de tuinbouwsector, maar ook een aantal in Querétaro woonachtige Nederlanders die in andere sectoren werkzaam zijn, was aanwezig.

Geweldige beurs
GreenTech Americas heeft met deze tweede editie duidelijk aangetoond aan een vraag in de markt te voldoen. Voor de mid-tech en high-tech beschermde tuinbouwsector is de GreenTech Americas dé  plek om zaken te doen.

Het conferentieprogramma en de grote hoeveelheid exposanten bij de GreenTech Americas zorgden voor een zeer goed bezocht evenement. Niet alleen nationale bezoekers, maar ook internationale delegaties uit onder andere Colombia en Chili wisten hun weg naar de beurs te vinden, waarmee GreenTech Americas ook een belangrijke regionale rol op het Amerikaanse continent vervult. 

Ook geïnteresseerd in deelname? De 3e editie van GreenTech Americas vindt plaats op 21, 22 en 23 Maart 2023.

Beeld: LAN Mexico