Potentieel van avocado’s in de Ethiopische tuinbouw

Met een toenemende dekking van meer dan 1,15 miljoen hectare en een aandeel van 4,6% van de  totale landbouwactiviteiten, is de tuinbouwsector één van de topprioriteiten van de Ethiopische regering geworden.

avocados

Het recent ontwikkelde tuinbouwbeleid en de herziene roadmap en strategie van de Ethiopische autoriteiten tonen de inspanningen van de overheid om tot een heldere strategische en planmatige ontwikkeling van de tuinbouwsector te komen. Het herziene beleid en de strategieën in Ethiopië hebben geprobeerd prioriteit te geven aan een reeks producten om op te focussen. Waarvan avocado een van de grondstoffen is die als veelbelovend worden beschouwd binnen de Ethiopische tuinbouwsector.

Avocado als basisproduct

De focus van de Ethiopische overheid op avocado heeft te maken met de toenemende vraag naar avocado's op zowel de internationale markt als de binnenlandse markt. Maar niet alleen de vraag, ook de noodzaak om export te vergroten om het forex-tekort in het land te reduceren, de behoefte aan grondstoffen voor de groeiende agro-industrie, de toenemende werkloosheid en last but not least de dringende noodzaak om voedsel voor meer voedingszekerheid zijn belangrijke redenen voor Ethiopië om zich op avocado te concentreren. Op basis van een recent rapport van de FAO wordt geschat dat de wereldwijde avocadoproductie tussen 2010 en 2030 zal verdrievoudigen.

Avocado

Aangezien Ethiopië zeer geschikte omstandigheden heeft voor de teelt van avocado's, wordt de toename van de vraag naar avocado’s als een kans gezien om het avocado-productiesysteem in Ethiopië nieuw leven in te blazen. Het ministerie van Landbouw heeft onlangs het National Avocado Development Program (NADP) ontwikkeld door samen te werken met relevante partners. Het programma probeert uitdagingen binnen de waardeketen te identificeren en stelt ook haalbare oplossingen voor die in overeenstemming zijn met nationaal en mondiaal beleid en aanverwante strategieën.

De NADP- en Flying Swans-programma's

Dit Nationaal Avocado Ontwikkelingsprogramma (NADP) sluit goed aan bij het door Nederland gesteunde Flying Swans-programma. Het Flying Swans-programma werkt nauw samen met het ministerie van Transport in Ethiopië en de relevante partners in Djibouti om een ​​volledig gekoelde logistieke keten te creëren. Het vermogen om verse producten koel te houden is absoluut cruciaal om de wereldmarkten te bedienen. Gekoelde opslag kan het verlies na de oogst verminderen, de productkwaliteit behouden en de houdbaarheid verlengen. Het Flying Swans-programma biedt een geïntegreerde oplossing voor problemen zoals slechte infrastructuur en hoge transportkosten voor telers om hun producten op de markt te brengen, zoals vastgesteld in het NADP.

Avocado's

Op 22 augustus 2020 werd de allereerste gekoelde container met Ethiopische avocado's op een trein naar Djibouti geladen om naar Europa te worden verscheept. Het betekende een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van een gekoeld logistiek netwerk in Oost-Afrika. Het programma probeert een belangrijke rol te spelen bij het inkopen van verse producten van verschillende locaties in Ethiopië om de te verschepen containers te vullen. Avocado is een van de versproducten waarop het Flying Swans programma zich richt, naast andere verse grondstoffen, zoals fruit, groenten en sierteelt.

De leden van Flying Swans zijn zeer internationaal georiënteerd, waaronder Mercator Novus, Boskalis, de haven van Rotterdam en het Groenten en Fruit Huis, die er allemaal naar streven om opkomende economieën te helpen om het voedselverlies in de productieketen te verminderen en de export van verse producten te vergroten. De Nederlandse Ambassade in Addis Abeba is van mening dat de ontwikkeling van een gekoeld logistiek netwerk de avocado-waardeketen kan ondersteunen, maar ook de Ethiopische tuinbouwsector om meer concurrerend te worden op het internationale toneel.