Hoeveel geld krijgt Bulgaarse landbouw onder het Herstel- en Veerkrachtplan?

Het deel voor landbouw omvat twee projectvoorstellen - "Digitalisering van de ‘Van-boer-tot-bord’ processen" en "Fonds voor de bevordering van technologische en ecologische transitie van de landbouw."

EU-vlag

De Europese Commissie keurde het Bulgaarse verzoek om verlenging tot 15 maart goed, en ondertussen, in antwoord op een parlementaire vraag, beschreef de minister van Landbouw Ivan Ivanov uitgebreid de financiering voor de sector onder de faciliteit voor herstel en veerkracht.
Het deel voor landbouw omvat twee projectvoorstellen - "Digitalisering van de ‘Van-boer-tot-bord’ processen" en "Fonds voor de bevordering van technologische en ecologische transitie van de landbouw."
 

Digital
Beeld: @Unsplash - rupixen

Het budget voor digitalisering is 19,9 miljoen BGN en de deadline voor implementatie is 31 december 2025.

Een van de doelstellingen van het project betreft de digitalisering en samenvoeging van informatiebronnen in de landbouw. Daaronder zal een enkel elektronisch informatiesysteem in de landbouw (EISL) worden ontwikkeld voor gegevensuitwisseling tussen overheidsdiensten en economische actoren in de sector, dat zal zorgen voor de integratie en compatibiliteit van gegevens uit verschillende informatiesystemen, registers en databanken, binnen en buiten de sector.
“Twee van de EISL-modules – de Module voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen en de Informatie-analytische module voor de controle op het gebruik van antimicrobiële diergeneesmiddelen zullen bijdragen de doelstellingen te halen om het overmatige gebruik van deze producten in de landbouwpraktijk te verminderen,” aldus het ministerie.
 

Bulgarian food products

De module "Van boer tot bord" heeft tot doel de opvolging van producten in alle stadia van de agrovoedingsketen mogelijk te maken,

met als doel de consumentenvoorlichting te verbeteren en de consumptie van gezond voedsel van goede kwaliteit te bevorderen.

Het project voorziet ook in een platform voor opleiding en advies online, dat informatie aan de boeren zal verstrekken over de introductie van moderne technologische en milieuoplossingen op hun boerderijen.

Ook komt er geld voor de aanleg van een Communicatienetwerk van veld- en watersensoren, die gegevens gaan leveren over bodemvocht, lucht- en bodemtemperatuur en regenval.

Het tweede project – “Fonds ter bevordering van de technologische en ecologische transitie van de landbouw”, heeft een budget van 437,4 miljoen BGN en een uitvoeringsperiode tot eind 2025.

Het project is gericht op de implementatie van groene en digitale investeringen die een bijdrage leveren aan de vergroening van productiepraktijken in de landbouw. Daaronder zal op vier gebieden ondersteuning worden geboden:

  • Investeringen in technologische en ecologische modernisering, met een begroting van BGN 318 miljoen;
  • Investeringen in centra voor voorbereiding op de verhandeling en opslag van groenten en fruit, met een begroting van BGN 15 miljoen;
  • Investeringen voor de bouw/reconstructie en uitrusting van veehouderijen voor het fokken en beoordelen van mannelijke fokdieren, met een begroting van BGN 4,6 miljoen;
  • Investeringen in verband met efficiënt gebruik van water in de landbouw, met een begroting van BGN 99,7 miljoen.

Uit de reactie van de vakminister blijkt ook dat Napoitelni sistemi EAD [Irrigatiesystemen] partner is van het ministerie van Milieu onder het project “Digitalisering voor geïntegreerd beheer, controle en efficiënt waterbeheer.” De begunstigde van het project is het ministerie van Milieu en Water.

Bron: Agri.bg