Bulgarije: 2021 bleek een recordjaar voor de landbouwmachinemarkt

De hele AgriTech-sector is enthousiast over de sterke opleving

Gegevens over aan- en verkoop van apparatuur rezen de pan uit naar recordaantallen. Dat blijkt duidelijk uit de statistieken van de internationale markten.

In Bulgarije ziet het er ook meer dan goed uit, zo toont een overzicht van de Technische Inspectie van het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening over de nieuwe geregistreerde machines, die nu openbaar beschikbaar is. Alle categorieën machines hebben de aantallen die na eind vorig jaar wеrden gegenereerd, aanzienlijk overschreden. Laten we de cijfers voor zich laten spreken.

De nieuwe geregistreerde trekkers voor 2021 zijn 1302. Dit betekent 424 machines voor de periode juli-september. En 501 meer t.o.v. 2020, oftewel een groei van 38,48%.

De maaidorsers hebben hier – net als op het veld – een goede oogst binnengehaald - 185 stuks. Dit zijn 41 nieuwe geregistreerde machines voor het laatste kwartaal. Vorig jaar eindigden ze met 51 minder. Dat betekent een stijging van 27,57%.

De verreikers moesten een inhaalslag maken, maar konden de taak goed aan met 103 eenheden van september tot december, wat voor 2021 een totaal aantal van 331 oplevert. Dit is 80 eenheden meer dan vorig jaar, of 24,17% groei.

De voorladers, die in de moeilijke tijden van de pandemie onze favoriete categorie zijn geworden, blijven zich waardig voortbewegen. In het vierde kwartaal zijn 55 nieuwe machines geregistreerd, waarbij het totale aantal tegen het einde van het jaar 223 werd, 50 meer dan in 2020 oftewel een stijging van 22,42%.

De verkoop van landbouwmachines, -uitrusting en -componenten groeit in een ongekend tempo, niet alleen in ons land, maar op alle belangrijke markten. Deze toename is deels te wijten aan de noodzaak voor boerderijen hun technologische uitrusting te moderniseren om de nieuwe uitdagingen van de markt het hoofd te kunnen bieden.

Maar er zijn valkuilen zoals de tekorten aan grondstoffen en de stijgende grondstofprijzen, evenals logistieke moeilijkheden. Dus hoe optimistisch we ook vooruit willen kijken, moeten wij wel voorbereid zijn op nieuwe obstakels op het pad van techniek. Weliswaar voldeed 2021 aan de verwachtingen en eindigde het jaar met uitstekende resultaten, maar het huidige 2022 blijft onzeker.

Statistiek Controle en technische inspectie | Ministry of Agriculture, Food and Forestry (government.bg)

Bron: bgfermer.bg