VN: in 2021 stijging voedselprijs met 28%

De voedselprijzen zijn in 2021 wereldwijd fors gestegen. Volgens berekening van de Verenigde Naties (VN) gaat het om een stijging van 28% in een jaar tijd. De  verwachting is dat de prijzen voor voedselproducten in 2022 hoog blijven.

Markt
©WUR

De index van de VN volgt de prijzen van voedselproducten die veel worden verhandeld, zoals tarwe en plantaardige oliën en vetten. Deze index is afgelopen jaar dus met 28% gestegen. Afgelopen december daalden overigens de prijzen in alle categorieën in de voedselprijsindex van de VN met uitzondering van zuivelproducten.

De prijsstijging over heel 2021 is vooral een gevolg van tekorten. Zo werden graantelers in belangrijke productiegebieden getroffen door slecht weer. De voedselprijzen stegen vorig jaar tot het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar.

Prijsstijging energie

De stijgende energieprijzen zorgden voor problemen in de glastuinbouw. Er zijn telers die hun productie stop legden. Niet alleen de energieprijzen zijn in 2021 flink gestegen, ook de prijs van kunstmest nam toe. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de voedselproductie dit jaar.
De wereldwijde prijsstijging van voedselgrondstoffen roept herinneringen op aan de hoge prijzen in 2008 en 2011. Die zorgden toen voor een voedselcrisis en maatschappelijke onrust in een aantal ontwikkelende landen.

Verwachting Rabobank

Rabobank zei eind vorig jaar te verwachten dat de voedselprijzen in 2022 hoog blijven. Dat komt door weersinvloeden (extreme regen en droogte), kostenstijgingen in de toeleveringsketen en hoge prijzen in de transportsector. Ook stijgende prijzen voor energie, kunstmest en arbeid leiden tot hogere voedselprijzen.

Uit het jaarlijkse Agri Commodity Markets Outlook-rapport van de Rabobank bleek dat de prijzen van granen, oliezaden, tarwe en palmolie in 2022 hoog blijven. De bank verwacht dat de Covidpandemie in 2022 minder marktverstoring geeft dan vorig jaar. Naarmate de vaccinatiegraad verbetert, zal de logistieke voedselketen herstellen.