Trendspotting tijdens fysiek bezoek aan Zweedse biobeurs

De vakbeurs Nordic Organic Food Fair en de parallelle beurzen voor ’natuurlijke producten’ Eco Life Scandinavia, Natural Health and Beauty Scandinavia, alsmede de Scandinavia Vegan en Free from… Scandinavia gingen in 2021 door. Als vanouds vonden ze fysiek plaats van 17 tot 18 november in de Zweedse beursstad Malmö.

Beurs Malmö
Beeld: ©Renske Nijland

Levendig gezoem van gesprekken en activiteiten

Op alle beurzen bij elkaar waren er 500 deelnemende bedrijven, maar niet allemaal met een eigen stand. De 10.000 m2 van de beurshal in Malmö Mässan waren bijna volledig gebruikt.

Veel van de buitenlandse gasten keken onwennig om zich heen. Er was een levendig gezoem van gesprekken en activiteiten. De beurs was bijna even groot als voor de pandemie en op de flessen voor hand desinfectie na, was er geen teken van het bestaan van Corona. In Zweden zijn vanwege de relatief lage besmettingscijfers veel van de COVID19-aanbevelingen zoals het dragen van mondkapjes in de zomer afgeschaft. De beurs had natuurlijk een Corona plan, informatie daarover is op de website beschikbaar.

Stand op de Nordic Organic Food Fair in Malmö, Zweden_1
Beeld: ©Renske Nijland

Er kwamen gedurende de twee beursdagen 3.675 bezoekers, iets minder dan de 5.000 waar de organisatie op had gerekend. Dat gaf de noodzakelijke ruimte op de beurs, waar in elk geval de buitenlandse gasten behoefte aan leken te hebben. Volgens de organisatoren waren alle relevante  inkopers op de beurs gespot. 

Aanwezige nationale en regionale paviljoenen waren o.a. Polen, zuidelijk Zweden, Korea, Kroatië, Andalusië, Italië, Duitsland, Oostenrijk en de aller grootste: Denemarken. Het was trouwens ook de Deense minister van Voedsel, Landbouw en Visserij, Rasmus Prehn, die de beurs opende.

Bio-beurs ook vanuit Denemarken makkelijk te bereiken

Denemarken heeft zelf geen specifieke bio-beurs en in de sector kent men de beurs in Malmö en bezoekt deze graag.  Het beurscomplex in Hyllie, voorstad van Malmö is gemakkelijk, o.a. met de trein, te bereiken vanuit Kopenhagen en vanaf het vliegveld van Kopenhagen.

Uit Nederland waren op de beurs zeker 16 bedrijven vertegenwoordigd in alle categorieën van pepermuntjes tot dierenvoeding, van paddestoelenburgers tot bijenwas, van controle op bio-producten tot het Afrikaanse supergraan fonio.

Actuele trends

De actuele trend die op de beurs te zien was is niet verrassend: meer plant-based, de hoek met vegetarische producten groeit gestaag. Aandacht voor voedingswaarde in de zogenaamde vleesvervangers is daarbij toegenomen.

Ook was er, meer dan in 2019, aandacht voor duurzaamheid in de héle keten en werden alle aspecten benadrukt. Bij een stand werd een lange reeks verantwoorde kenmerken opgenoemd, met daarna de verontschuldiging: ‘aan de verpakking werken we nog, die is weliswaar biologisch afbreekbaar maar zal heel binnenkort ook met planten inkt gedrukt worden!’

Wat wil je nog meer? In 2022 is de beurs voor 16 en 17 november gepland.

Renske Nijland,  landbouwadviseur Scandinavië